Van lepels

Gisteren trok ik naar het Atelier van Eva V  voor een workshop, het was de eerste keer dat ik er was, maar zeker niet de laatste keer. Eva ...

Gisteren trok ik naar het Atelier van Eva V voor een workshop, het was de eerste keer dat ik er was, maar zeker niet de laatste keer. Eva woont in hartje Antwerpen en heeft een mooi atelier vol zonlicht en een koer waar we aan de slag konden. Harald Lamon van Bushcraftwest kwam ons leren om lepels te snijden. Hij komt trouwens nog eens terug voor een workshop op 2 november bij Eva.

Ik had er niet meteen bij stil gestaan dat we van scratch zouden beginnen. Dus echt van de boomstammen en takken. Harald had vele voorbeelden bij en kon duidelijk blijven babbelen over zijn passie.
Ik plukte een aantal foto's van Eva's instagram, want we moesten de handen uit de mouwen steken. Het begon al met het zagen en het kijken hoe de vezels lopen en hoe een lepel daar uit past. 
Harald had verschillende houtsoorten bij en ik wist dat ik beter geen al te stevige houtsoort koos. Ik heb niet zo veel kracht in mijn handen en armen. Al verzekerde Harald ons dat het toch een kwestie van techniek is. Ik kliefde mijn stuk in twee onder aanmoediging van Eva. Het was lachen want zo simpel is het toch allemaal niet.
We tekenden een lepel op ons stuk hout en kliefden met de bijl ons stuk nog verder, zodat we het hout verder konden verkleinen. Harald toonde ons de kneepjes van het vak en hoe we rekening moeten houden met hoe de vezels lopen enzo. Harald benadrukte om lang genoeg met de bijl te blijven werken, ook als we al wilden overschakelen op het mes. 

Vlak voor de middag brak de lepel van mijn buurman. Hij had al wat ervaring met het snijden van lepels en hij haalde ons op een recordtempo terug in. Zijn lepel was zelfs de eerste die af was. Harald hielp iedereen en ik was regelmatig blij dat ik mijn lepel eens kon afgeven. Als hij twee keer hakte zag dat er toch meteen stukken beter uit.

Bijna iedereen van de workshop ging naar huis met een lepel, sommige waren echt pareltjes. Ik had op voorhand mijn twijfels of het me wel zou lukken. Ik wou het vooral eens proberen en zien of het mij zou liggen. Ik voelde al snel mijn handen en armen maar ik ben wel trots op mijn resultaat. Het is geen lepel geworden, ik werkte wel nog wat met het mes, maar het uitlepelen van de lepel heb ik niet gedaan. Ik heb een heerlijke dag gehad en zelfs zonder lepel, vond ik dit een geweldige workshop, zeker eentje voor op het happiness lijstje

You Might Also Like

0 reacties