Remember Souvenir

Ik had er over gelezen op facebook en toen een collega voorstelde om een rondleiding te organiseren zei ik gewoon volmondig ja. En dat zou ...

Ik had er over gelezen op facebook en toen een collega voorstelde om een rondleiding te organiseren zei ik gewoon volmondig ja. En dat zou u ook moeten doen! Er worden nog rondleidingen georganiseerd waar je kan bij aansluiten (momenteel tot 31/5, mogelijk verlengd), maar je kan ook zelf je gezelschap kiezen. 

Denis Meyers wist dat het voormalige Solvay-gebouw ontmanteld zou worden en vroeg toestemming voor een project. Hij heeft blijkbaar een stapel schriftjes met schetsen. Familie, vrienden, onbekenden. En lettertjes, veel lettertjes. 

Zeven maanden was hij bezig en hij kan het nu nog maar moeilijk loslaten. Elke dag sinds september ging hij aan de slag. Het uitvergroten van die schetsen, het vertellen van zijn verhaal,...
Ook op de vensters. Enkel met zwarte verf en soms wat wit. Vele spuitbussen en meteen op de muur, zonder afplakken, zonder even stoppen en bijwerken, nee, gewoon rechttoe rechtaan. 
Het verhaal van de gids was niet alleen een meerwaarde, hij was ook nuttig om ons aan te manen verder te gaan, want het gebouw is gigantisch en je komt echt ogen te kort.
Dus wees hij op kleine details, anecdotes,...
Hoe Denis Meyers samenwerkte met andere artiesten toen de moed hem misschien toch wat in de schoenen zonk. Het was een mooie dag toen we het gebouw bezochten, maar hier en daar was er toch een frisse wind.
Denis werkte terwijl het gebouw door een firma ontmanteld werd, hier en daar verdween al eens een trap zodat hij zijn plannen moest wijzigen. Of kwamen vandalen in het gebouw. Hij gebruikte ook de brandblussers, die hij vulde met zwarte verf. 
En ik weet eigenlijk niet wat ik het mooiste vond... Het was zo indrukwekkend, alsof je rondwandelt in het hoofd van een artiest, zijn schriftjes doorbladert,... Het is een uniek project, meestal worden dergelijke gigantische locaties door een collectief ingenomen, nu kon één persoon aan de slag, niet altijd gemakkelijk. En vooral, het gaat allemaal verdwijnen, zeven maanden intensief werken...
En er is zelfs een souvenirshop, voor wie een stukje van het gebouw in huis wil halen, met de tekeneningen van Meyers. 

You Might Also Like

0 reacties