PanAm dress

Ik was zot van de serie en doopte al eerder een blauw rokje tot PanAm. Dit is een postje over de workshop PanAm dress bij Madeline de Stoffe...

Ik was zot van de serie en doopte al eerder een blauw rokje tot PanAm. Dit is een postje over de workshop PanAm dress bij Madeline de Stoffenmadam.


De jurk wordt gemaakt in tricot en zou iedereen flatteren. Ik twijfelde niet al te lang want bij tricot blijf ik een beetje terughoudend terwijl een jurk in tricot fantastisch is. Eerder maakte ik ook al de King Louie jurk in een workshop in de winkel. Terwijl ik dit typ, besef ik dat ik de jurk vaker zou moeten dragen. Al heb ik ondertussen wel een hele reeks t-shirts op basis van dat patroon en draag ik die continu.

We kregen het patroon thuis gestuurd en instructies om te knippen. Ik twijfelde een beetje maar Nancy en An zijn professionals, die kan je vertrouwen. Ik koos een blauw stofje van fragile, gekocht bij mon depot uit mijn voorraad omdat ik twijfelde over een print.

Het werd wat puzzelen want he hebt best veel stof nodig. Ik denk dat ik twee meter had, op een ander stofje lukte het niet om het er uit te halen, want ja, ik ging aan het twijfelen. Maar het was al wat last minute dus treuzelen was een slechte optie.

De workshop begon om 9u, wat me plots onnoemelijk vroeg leek na een te korte nacht. Ik vreesde voor een slechte combo maar de koffie was sterk en er waren koekjes en snoepjes om de moed er in te houden en het suikergehalte op peil te houden. De nepen zorgden voor een moeilijke start, twee keer de merktekens volgen bleek moeilijk. De nepen in het patroon werden voor zowat iedereen ook aangepast, zodat het lijfje mooi aansluitend zit, maar ook niet te strak. Tricot lostornen waar je net in exact dezelfde kleur op gestikt hebt is geen pretje. Ondertussen zag ik bij de anderen dat lijfje langzaam verschijnen want het bestaat uit redelijk wat stukjes. 
Sommigen hadden wel een print gekozen, zelfs dat mooie stofje dat ik ooit voor een kleedje kocht maar nog niet durfde knippen, maar dan in een andere kleur. Ik hield haar wat meer in de gaten om te zien hoe het zou vallen. 

Er werd hard doorgewerkt en vooraf thuis knippen bleek geen overbodige luxe te zijn, zelfs als alles vlotjes ging was het sneller zes uur dan je zou denken. Ondertussen waren er de oh's en ah's bij het passen en het vloeken en zuchten bij het stikken, zo af en toe. Het was een vrolijke groep rn soms was het ook gewoon muisstil. De kraag inzetten, alle naden wegwerken, het vraagt wat concentratie.


We mochten wat langer blijven en ik leerde knoopsgaten in tricot stikken. Ideaal omdat ik ook een brother heb en thuis gewoon verder kan oefenen. Na het stikken van die knoopsgaten was mijn bobijntje af (figuurlijk) en was de workshop officieel ook al efkes afgelopen. De knopen zou ik wel op de trein aannaaien en ook het zomen zou thuis wel lukken. Ik pak die straks mee naar mijn moeder om af te spelden en dan is het kwestie van niet te lang  te laten liggen. Het voordeel van een workshop in een stoffenwinkel is alvast dat je de perfecte knopen kan vinden.

Ik koos voor korte mouwen in deze versie, zonder boorden. Ik had bij de mouwen drie cm extra zoomwaarde geknipt omdat ik de instructies op het patroon verkeerd begrepen had. Dit is ook de reden dat mijn rok zo lang valt. Bij de mouwen heb ik die er aan gelaten waardoor het driekwart mouwen zijn geworden. Maar het patroon heeft ook een optie met boorden, lange mouwen en kapmouwtjes. En aan die mouwen werd ook veel aangepast bij iedereen. De kleedjes van de anderen zagen er allemaal leuk uit, met print of effen. Dit jurkje kan wel wat aan en ik denk dat er hier en daar wel nog twee meter in mijn kast ligt.

You Might Also Like

4 reacties

 1. Zit je idd als gegoten! Het koningsblauw staat je goed! Veel dragen is de boodschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar, ik maakte de jurk al in een eerdere workshop... helaas viel die te groot uit (Annick heeft 'm nu ;) ) en verzamel ik nog steeds moed om het patroon nog eens over te nemen en te knippen, want daar kruipt toch gigantisch veel tijd in!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. perfect PanAm blauw, het staat je goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor het leuke verslag, Patricia. Ik ben blij dat de straffe koffie zijn werk deed want je jurk werd echt mooi! (An)

  BeantwoordenVerwijderen