Fair wear friday

Er opende deze week een Primark in de Niewstraat in Brussel. Op de dag van de mensenrechten, oh ironie.  Recht op waardig werk is een mensen...

Er opende deze week een Primark in de Niewstraat in Brussel. Op de dag van de mensenrechten, oh ironie. 


Recht op waardig werk is een mensenrecht, ja. En ik weet dat Primark niet eens zo slecht scoort op arbeidsomstandigheden. Maar wat betekent het als je produceert in landen met een wetgeving minimumloon als die wetgeving niet gecontroleerd wordt? Om maar een voorbeeld te geven. Ik las het schone kleren rapport en ik ben niet overtuigd. Snel een schadevergoeding uitbetalen na een mediatieke ramp of meer aandacht hebben voor arbeidsomstandigheden als je dat vroeger niet had, is fijn maar dat betekent nog niet dat alle werknemers in veilige omstandigheden werken met respect voor arbeidsuren en rustperiodes, en hiervoor een loon krijgen waar ze hun familie mee kunnen onderhouden en ook nog vakantie kunnen nemen.

Ik kocht deze week een nieuwe jeans, ik betaalde een veelvoud en durf niet te bedenken hoeveel Primark-outfits ik hier mee zou kunnen financieren. Maar misschien doet Primark niet in mijn maat. En sowieso denk ik dat die goedkope t-shirts na een keer wassen verkleuren of scheeftrekken, een serieuze verspilling van grondstoffen, denk ik dan.


De keuze in Today is a good day in Gent was deze keer beperkt omwille van afgekeurde jeans maar dat kwam binnenkort in orde. Maar er lag een jeans in mijn maat en ik moet zeggen: hij zit fantastisch! 

En terwijl ik zit te typen om mijn telefoon vraag ik me af waarom de spellingschecker wel Primark lijkt te kennen maar niet Kuyishi. Zo slim is die dan toch niet...

Vandaag geen foto van mijn volledige outfit. Maar het regende, ik ben verkouden en ik had er geen zin in, dus werd het een comfy outfit: Kuyishi jeans, zwart t-shirt met lange mouwen van Ethos en een zelfgebreide trui. 

Wie ook zin heeft om mee te doen, vind meer info via de link op het logo van fair wear friday.

You Might Also Like

0 reacties