Lingerieweekend

Clio van Clio's atelier  volg ik al een tijdje op Instagram en toen ze een lingerienaaiweekend organiseerde, moest ik niet lang nadenken...

Clio van Clio's atelier volg ik al een tijdje op Instagram en toen ze een lingerienaaiweekend organiseerde, moest ik niet lang nadenken. Efkes checken waar en wanneer en hopla, bibi was ingeschreven. Ik vond het superspannend, maar ik wil nu al zo lang eens een passende bh maken dat het er dan toch van moest komen, toch? Clio stuurde verschillende voorbereidende mailtjes, waaronder eentje om een moodboard te maken. Dit is één van mijn moodboards geworden en het leek me ook makkelijk, enkel zwart garen nodig #schaterlach  
Het weekend kwam dichterbij en zoals al een beetje gevreesd moest het uitgesteld worden naar maart. Mijn chaotische kop had niet gezien dat dit net het weekend was dat ik eigenlijk al op naaiweekend ging en dus was het van kiezen is verliezen. Het werd Nevele, met de trein en dan een halfuurtje te voet, omdat ik er zin in had van mijn werkgedachten op die manier onder controle te krijgen en het was ook gewoon heerlijk weer. 
Op vrijdagavond waren Create a bra en Naaiclusief en konden we nog bijkomende stofjes en fournituren kopen. Het bleek een handig moment om wat uitleg over verschillende stofjes en fournituren te krijgen, maar ook weer een beetje een overweldigend effect. Er zijn toch veel dingen waar je aan moet denken bij lingerie!
We werden heel het weekend culinair in de watten gelegd door Cruydt en mijn mottige foto doet het overheerlijke en vegetarische eten echt oneer aan. 
Na het eten werden de naaimachines toch al geïnstalleerd en in goede traditie van naaiweekends wou ik ook wel al stikken. Niet iedereen had daar nog de moed voor, maar ik had me er op voorzien en de nieuwe kant bleek perfect voor een geminuspanty van Hari Ito. 
Ik knipte er meteen twee en terwijl iedereen de workshop van 's anderendaags aan het voorbereiden was, kon ik het eerste afgewerkte stuk van onder mijn naaimachine laten rollen. Mijn hoofd stond niet naar nieuwe dingen uitzoeken en knippen was al helemaal een brug te ver, maar zo een patroontje dat ik in de vingers heb, ja, dat kon zeker wel. 

Het werden er twee voor ik mijn machine nachtrust gunde en het was nog vroeg naar naaiweekend normen. Ideaal ook om het weekend mee door te komen, want afgewerkte slipjes had ik op het laatste moment nog aan mijn bagage toegevoegd. Bijna vergeten, al zou dat nu ook geen ramp zijn geweest #schaterlach

Op zaterdag kregen we massa's uitleg van Clio, waar je op moet letten, elk stapje van de bh nog eens van naaldje tot draadje uitgelegd. Ondanks mijn twee eerdere workshops bh maken, stak ik er nog wel wat van op. 
De keuze voor het patroon was bij mij op mésange van Hari Ito gevallen. Ik ging voor de meest eenvoudige versie om de maat en pasvorm te testen met maar één laagje mesh voor de cups. Het werd simpel zwart omdat het dan geen pijn zou doen als het niet zou passen. Het was heerlijk om veel tijd te hebben om op het eigen tempo te werken en een hulplijn in de buurt te hebben. Ik moet zeggen na een paar mindere ervaringen op mijn eentje gaf dit wel zelfvertrouwen. 
De instructies van Hari Ito zijn natuurlijk ook wel heel duidelijk, maar ik zie het ook graag doen. En het lastige van een bh is dat je zowat alles moet gestikt hebben voor je enige zekerheid hebt over de pasvorm, door de band, de elastieken,... kan je nog wel dingen op hun plaats trekken. 
Naar pasvorm zat de band heel comfortabel, de beugels zaten goed en de band was lang genoeg. De cups, dat was een ander paar mouwen en dat was ook meteen mijn grootste schrik door de eerdere ervaringen. De cup van de mésange in rekbare stoffen bestaat uit één patroondeel met een naad. Ik had op de plaats van de tepel wat plaats over, alsof ik er iets extra bij kon steken. Hilariteit als je zoiets in een groep voor hebt, ook als het allemaal vrouwen zijn die elkaar voor het eerst ontmoeten. 
Op suggestie van één van hen besloot ik toch wat te tweaken aan de naad. Dit ging makkelijk omdat het maar één laagje mesh was en als het mislukte was er eigenlijk niks aan de hand, want ik kon het in de gegeven omstandigheden ook niet dragen. Als het wel zou lukken, zou het misschien draagbaar worden (al geeft één laagje mesh te weinig steun voor mijn maat) en vooral zou ik zekerheid hebben over hoe het patroon aan te passen. Het tweaken lukte, wat hoger doorstikken en wat wijzigen aan de ronding. Ideaal, en plots was ik in de wolken: mijn eerste passende bh!

Mésange is eerder op het jaar ook uitgekomen met een extra aanpassing voor cups in niet-rekbare stoffen. Dit werd dus mijn tweede bh voor het weekend. De brug en band had ik al getest en dat gaf een boost aan mijn zelfvertrouwen. Ik had geen extra paar passende beugels meer bij maar dat was het minste van mijn zorgen. Ik koos deze keer ook voor een enkele laag mesh en het werd deze van het Stoffenspektakel niet voldoende rekt voor slipjes. Bij de niet-rekbare cups heb je twee patroondelen en loopt de naad over heel de cup. Bij het passen bleek alles goed te zitten, behalve dat ik bovenaan te veel stof heb. Iets wat ik nog eens verder moet onderzoeken.  
Ondertussen was het weekend eigenlijk al afgelopen, bijna iedereen had een passende bh gemaakt, sommige meerdere en vooral iedereen had veel bijgeleerd en veel gelachen. Het was fijn om terug in groep bezig te kunnen zijn, tijd voor onszelf en onze hobby te nemen. Ik ging met veel inspiratie en goesting naar huis.


Thuis besloot ik mijn nieuwe mesh van bij Create a bra te gebruiken voor een mésange longbra. Deze kreeg wel een mooie voering, boning voor de langere boord (wat verrassend genoeg niet stoort) en het aanpassen van de cup is redelijk gelukt, nog niet helemaal maar wel draagbaar. En natuurlijk hoorde daar ook een passend slipje bij. 

You Might Also Like

0 reacties