Ice flowers

De periode voor en na de feestdagen is de periode waarin er met kortingen op breipatronen wordt gesmeten. Om nog rap een geschenkje te breie...

De periode voor en na de feestdagen is de periode waarin er met kortingen op breipatronen wordt gesmeten. Om nog rap een geschenkje te breien, om je zelf in de watten te leggen, om het nieuwe jaar uit te wuiven, als bedankje voor het oude jaar,... Elke reden is een goede reden. Uit ervaring weet ik dat ik de neiging heb om mijn karretje dan te vullen en die patronen dan ook snel weer te vergeten, want er zijn weer nieuwe voor het nieuwe jaar etc. Ik hield me dit jaar dan ook redelijk in de hand vind ik zelf. Ik kocht er misschien een handvol, waaronder Ice flowers van Verena Cohrs. Ik heb serieus getwijfeld, het is een schitterend patroon, maar het lijkt ook wel een beetje op een ander dat ik al liggen heb en toch is het ook weer anders, met veel meer kleurwerk. Ik klikte het toch vrolijk in mijn karretje en het was bijna een voorspelling! Met het nieuwe jaar start Verena ook een knit a long, met dit patroon!

Ze heeft een reeks blogposts op stapel staan over kleuren kiezen en je maat bepalen. Maar ik weet dat ik vanaf volgende week ook aan een nieuwe patroontest moet werken. Dus besloot ik maar op te zetten, een paar dagen na de startdatum. Ik kon nog net het nieuwe jaar afwachten. Ik ga Gotland van Blacker Yarns gebruiken in een kleur die zij dew noemen, het is wat groen, wat blauw en ook wel wat grijs. Voor de ijsbloemen ga ik wit gebruiken, jakob van Blacker yarns, een overschotje van een andere trui (boreal).

Gisteren checkte ik de steekproef op de bol wol, 20 steken, het patroon vraagt om 22 steken. Ik nam een naald 4 zoals beiden aanraden, maar ik weet ook dat dit maar een startpunt is. Ik begon maat 4 te breien op basis van de afmetingen. Ik weet dat je eerst een proeflapje moet breien maar aangezien mijn proeflapjes nogal eens durven afwijken van mijn uiteindelijk breiwerk, besloot ik maar gewoon met de instructies te beginnen. Je begint boven aan de trui, maar wat me zo vreemd leek is dat je de steken niet verbindt om rond te breien. Ik had zo mijn twijfels bij de breedte voor mijn hoofd bij maat 3 en tja, zo werd het maat 4. Na enige rijen met meerderingen zag ik het toch plotseling, je breit eerst de verkorte rijen en dat doe je plat! Zo ben ik nog nooit een trui begonnen, maar het ziet er wel goed uit. Later verbind je dan toch de steken en kan je rond gaan breien.

Ik breide tot waar het kleurwerk zou beginnen en besloot dan mijn steekproef te controleren. Ik geraak niet aan 20 steken, laat staan 22, eerder 17 of 18. Ik ging dus aan het rekenen. Ik zou een kleinere naald kunnen gebruiken en zo misschien aan 20 geraken, misschien zelfs aan 22, maar dan zou de stof die ik bekom heel dicht en stevig worden. Nu voelt ze best goed aan, stevig, maar niet te dicht en toch ook wel wat luchtig. Met het aantal steken op de borst van maat 4 zou ik veel te veel "ease" of bewegingsruimte krijgen, ik zou er bijna in zwemmen. Nu is het wel een trui die wat losser mag zitten, maar ook het model op hun foto's heeft een kleinere ease dan zij zelf aanraden. Met een maat 3 zou het me wel lukken. Al zou het misschien goed zijn om toch ook een iets kleinere naald nog eens te proberen.

Ik heb mijn stukje breien van gisteren al afgetrokken, het is sowieso te groot en ik beschouw het als mijn proeflapje. Het voelde wel goed en geeft me zin om verder te breien met deze wol, al prikt ze misschien wel een beetje. Maar dat vind ik niet erg, zeker niet voor een warme wintertrui. Daar doe ik toch nog een t-shirt met lange mouwen onder.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Schoon patroon. Had het ook op Ravelry zien passeren, maar ik klikte het gewoon in mijn
    favorieten ;-)
    Ik ben benieuw naar je project! Alvast schone kleuren :)

    BeantwoordenVerwijderen