Twee boekjes

Breien is mijn hobby, ik word kalm van de beweging met mijn handen, ik laat mijn gedachten dwalen en ik hou van de contacten en inzichte...


Breien is mijn hobby, ik word kalm van de beweging met mijn handen, ik laat mijn gedachten dwalen en ik hou van de contacten en inzichten die het me oplevert. Als Kate Davies vertelt over haar revalidatie na haar ongeval, Ysolda over haar vriendin en nieuw samengesteld gezin, Susan Crawford over haar ziekte en hoe ze haar lichaam zag veranderen,... Het zijn ook die verhalen die me deel maken van de breigemeenschap, niet enkel de patronen die ik maak, de wolletjes die ik koop.

De afgelopen dagen ontplofte mijn instagram. Ik had de bewuste post en reactie niet gezien, maar het lukte niet om het te negeren. De één na de andere maker en ontwerper reageerde, soms met grote engagementen, soms met nederige woorden. Het was meer dan een reactie van vrouwelijke hormonen, maar een oprechte bekentenis dat we als persoon ons vaak niet bewust zijn van ons "white privilege" en dus ook onbewust bijdragen aan het in stand houden hiervan. Er werden heel wat links en boeken aangereikt en ik klikte van het één na het ander. Ik haalde uit mijn eigen boekenkast "Allemaal Gaga" brieven van Joris Hessels en Dominique Van Malderen aan personen uit hun televisiereeks die hen bij gebleven waren. Oprechte woorden, en vooral ook de beschrijving hoe ze aan het nadenken hadden gezet over wat normaal is en wat niet. En dan een misschien meer voor de hand liggende keuze "We should all be feminists" van Chimamanda Ngozi Adichie waarin ze haar TedTalk bewerkt. Ze vertelt over feminisme en de kritiek er op dat dit te westers is, dat dit te negatief is,... Het is een betoog onderbouwd met persoonlijke verhalen en bedenkingen. Ik zat regelmatig te knikken, het boekje is al een beetje een eigen leven gaan leiden in verschillende fora maar het blijft waardevol om af en toe eens opnieuw vast te pakken.

En zo begon ik mijn zondag, met koffie en lettertjes vol wijsheid. Daarnaast ligt mijn nieuw breiwerk, een nieuwe steek en het testen van een nieuw patroon.

You Might Also Like

0 reacties