Studio Orka op het openingsweekend in de Vooruit

Zoals gezegd  Het Project  is terug, min of meer, en we doen ons goesting op  facebook  en dit betekent dat ik hier voortaan ook over theate...

Zoals gezegd Het Project is terug, min of meer, en we doen ons goesting op facebook en dit betekent dat ik hier voortaan ook over theater ga schrijven, zoals ik dat vroeger op Gentblogt deed. Ik kies zelf de voorstellingen waar ik naar toe ga, betaal mijn ticket en beslis achteraf of ik er al dan niet over schrijf. De blog blijft een archief dat enkel te raadplegen is. 

Dit weekend opent de Vooruit het cultuurseizoen met een goedgevuld programma met voor elk wat wils. Ik koos er twee voorstellingen uit en gisteren was dit De spreeuw van Studio Orka. Onder de Gentblogt-redactie kent het gezelschap een ware fanclub. De voorbije Gentse feesten was het dan ook leuk afspreken en verwonderd toe kijken. Ik geef toe, voor Studio Orka bestel ik mijn kaartje in blind vertrouwen. Ik ben nog nooit teleurgesteld geweest.

Studio Orka in een theaterzaal is een wat ongewone combinatie. Het gezelschap kiest steeds resoluut voor locatietheater. Dus eigenlijk had ik al kunnen weten dat het niet zomaar een voorstelling in een theaterzaal zou worden. De Minard werd door hen onder handen genomen en zonder al te veel te verklappen, ja, ze doen het weer. Er is dat ene moment in de voorstelling waarin je met open mond zit te kijken naar het decor dat een eigen leven lijkt te gaan leiden.

De spreeuw gaat over het leven buiten de spotlights, zoals het programma zegt. Hoe dingen soms niet zijn hoe ze lijken. Hoe dromen soms anders uitdraaien, over zoeken en niet vinden. Over teleurstellingen en hoe er mee om te gaan. Of ook niet. Typisch aan Studio Orka is dat het moeilijk is om veel van het verhaal te vertellen zonder de verrassing te verklappen. We ontmoeten een aantal personages uit het theater, maar dan achter de schermen. Het verhaal was voor mij een beetje voorspelbaar, maar wordt op zo een manier gebracht dat het eigenlijk op geen enkel moment niet stoorde.

Studio Orka brengt familietheater, maar gezien het uur op vrijdagavond bleek de zaal vooral met volwassenen gevuld. En ook dat is typisch, want Studio Orka is er niet enkel voor kinderen. Ik geniet telkens van hun spitsvondigheden in de dialogen. Bij sommige grapjes lachen enkel de volwassenen, bij andere lacht iedereen. En soms is er zelfs een klein wrang momentje. Zo ook gisteren, plots werd het heel stil en keken we ontroerd naar wat op de scène gebeurde, ook al hadden we net ervoor nog hartelijk gelachen. Maar ze zorgen ervoor dat je met een grote glimlach de zaal verlaat.

Studio Orka is andermaal een echte aanrader! Ga dat zien!

De spreeuw van Studio Orka, gezien op vrijdag 25 september in Vooruit, nog te zien tot 3 oktober. Bijna uitverkocht.You Might Also Like

1 reacties

  1. Bedankt dat je me aan studio Orka herinnerde. Ik zag 'Duikvlucht' op TAZ in 2013, en toen dacht ik al dat ze nog wel eens wou zien. Dus dankzij jouw post gegoogled, en ze spelen hier in de buurt volgende week, en er zijn nog tickets!
    En een theatertip retour: liefdesverklaring van Fabuleus. Ontroerend goed hoe die jongeren hun publiek bedanken om te komen opdagen...

    BeantwoordenVerwijderen