­

Monica

"Vind je dat niet geweldig?" Tijdens een saaie vergadering surf ik naar de nieuwssite om te lezen wat ze nu precies heeft gezegd (...

"Vind je dat niet geweldig?" Tijdens een saaie vergadering surf ik naar de nieuwssite om te lezen wat ze nu precies heeft gezegd (hier en hier). Ik zit naast een lokale partijgenoot en een man. Ik weet niet wat het meeste bijdraagt aan zijn enthousiasme. Ik schud het hoofd. "Allez, jij als feministe..."

Ik snuif, ik ben de eerste om te zeggen dat vrouwen te weinig rekening houden met hun pensioen als ze deeltijds gaan werken of tijdskrediet opnemen en dat koppels ook op latere leeftijd uit elkaar kunnen gaan en dit bijzonder pijnlijke gevolgen voor het pensioen van de vrouw kan hebben. Ik was dan ook enthousiast bij de plannen van de Vlaamse minister van Gelijke kansen (OD 3.3, p. 14). Maar dit soort uitspraken? Nee, hier heb ik het moeilijk mee. Het is te eenzijdig, de vrouw wordt geculpabiliseerd, ze is zelf verantwoordelijk voor haar pensioen. Maar moet je het verhaal niet omdraaien? Voltijds werkende vrouwen verdienen ook minder dan voltijds werkende mannen, wie is daar dan de schuld van? Ook die vrouw? Want ze neemt te weinig initiatief, ze is te bescheiden, ze is te weinig ambitieus? Misschien had ze moeten zeggen: "Vrouwen moeten voltijds in de bouw of in de metaalsector gaan werken."
Nee, zolang vrouwen minder verdienen dan mannen verliezen ze het pleidooi in een gesprek over wie thuis blijft voor de kinderen. En die discussie is er, want kinderopvang is duur en het is vaak een heel gedoe met jongleren tussen wie de kinderen gaat halen, waarbij je op het eind van de maand wel eens de rekening maakt of het dit allemaal wel waard was. En dan heb ik het nog niet over de tekorten aan plaatsen in bepaalde streken gehad of de atypische uren.
En wat met werkgevers? Bij sectoren waar veel vrouwen werken is er vaak een pervers effect: ze houden zoveel rekening met "gezinsvriendelijke uren" dat vacatures voor voltijdse jobs quasi onvindbaar zijn geworden en twee deeltijdse combineren is moeilijker dan een voltijdse bolwerken. Los van de vraag of je de uren van die twee deeltijdse kan combineren zijn er nog de vele impliciete verwachtingen: vergadering op de halftijdse die je er niet bent, verplichte opleiding,... Social profit, split shifts bij kassiersters, schoonmaaksters die voor of na de kantooruren moeten komen schoonmaken,...
Nee, als ze het echt wil aanpakken, heb ik een uitdaging voor haar: een oud dossier dat dringend onder het stof moet gehaald worden en de oplossing kan zijn voor heel wat gendergerelateerde obstakels op de arbeidsmarkt: de genderneutrale functieclassificatie. Waar draait het om? Lonen in cao's worden op basis van functieclassificaties afgesproken. Nu zijn die functieclassificaties een heel werk en dateren de meeste uit de tijd dat vooral mannen werkten. Zo was er een tijd dat vrouwenlonen gemakkelijkheidshalve een percentage van mannenlonen waren. Vooral in de industrie met een sterkere vakbond zijn de functieclassificaties goed uitgewerkt met vele details naar verschillende specialisaties en zijn er specifieke opleidingen met certificaten en in functie van die certificaten kan je een hoger loon krijgen. Het aantal types lassers is bijvoorbeeld heel uitgebreid, terwijl administratief bedienden het met een beperkt profiel moeten stellen. Al kan je zo wel een aantal nuances bedenken, talenkennis, computervaardigheden,... om een meer gedifferentieerd lonenpakket samen te stellen. Bovendien is er een heel nadrukkelijke link met sectoren, gewichten tillen betekent niet dezelfde verloning in de bouw als in de social profit, terwijl je de werkgevers in de bouw wel kan verplichten om zakken van 25 kilo te gebruiken ipv die van 50 kilo, wat moeilijker ligt met personen.

Dus, Monica, doe iets aan die hopeloos verouderde en stereoptype functiewaardering. Jij bent de enige bevoegde minister die dit zou kunnen oplossen en je zou er een wereld van verschil mee maken, voor vrouwen en voor mannen.

You Might Also Like

3 reacties

  1. Goh, daar zou ik wel een uurtje met jou over kunnen doorbomen, over de functieclassificaties. Heb mij daar samen met Luc Vanneste maanden mee bezig gehouden vroeger. Wij stelden vast dat het in kaart brengen van de functieclassificaties alleen al een hels werk was, maar we hebben destijds toch een soort overzicht kunnen maken. Vraag mij af of er daarna nog iets mee gebeurd is..is inderdaad van belang voor de genderproblematiek, en voor alle andere onterechte loonverschillen op de arbeidsmarkt. Goed artikel, al heb ik de opmerkingen van de minister niet als culpabiliseren geïnterpreteerd. Zeer juiste opmerking over de typisch vrouwelijke sectoren, waar het haast "not done" is om een fulltime job uit te oefenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De titel van de artikels had ook kunnen zijn: meer mannen deeltijds aan de slag. Ik weet zeer goed dat die functieclassificaties a hell of a job is, but someone's got to do it!

    BeantwoordenVerwijderen