Zomerboeken

Ik ben veel aan het lezen deze zomer. Het is de warmte die het moeilijk maakt om te breien maar ook gewoon de nood aan letters. Ken je dat ...

Ik ben veel aan het lezen deze zomer. Het is de warmte die het moeilijk maakt om te breien maar ook gewoon de nood aan letters. Ken je dat gevoel? 

Ik haal er twee uit de stapel. Why I'm no longer talking to white people about race van Reni Eddo-Lodge is een boek dat groeide uit een blogpost van 2012. De blogpost had dezelfde titel als het boek. Nogal provocerend misschien, maar in het boek is ze heel duidelijk en gaat ze in op onze witte bril waarmee we de wereld bekijken en structureel racisme niet zien. Ik kocht het boek in Edinburgh en heb het heel traag uitgelezen, het kwam binnen op verschillende manieren en ik wou het ook laten bezinken voor ik verder las. 

Het boek werd door verschillende personen aangeraden naar aanleiding van de hevige discussies op Instagram over hoe mensen van kleur in de breiwereld behandeld worden, hoe ze genegeerd worden, hoeveel moeilijker ze het hebben, hoe witte personen dit in twijfel trekken,.... 
Het tweede boek is het dagboek van Maria “Masha” Alyokhina, één van de vrouwen van Pussy Riot. Ze vertelt over het optreden in de kerk, hoe ze opgepakt werden en hoe het was in de gevangenis. Het zijn korte stukjes tekst, soms wat cryptisch, maar ik heb het boek eigenlijk wel graag gelezen. Het prikkelde me om er meer over te weten te komen. Pussy Riot komt trouwens dit najaar naar Gent. Je mag eens raden wie al haar ticket heeft?

You Might Also Like

0 reacties