Hoe ik werk

Lilith deelt hoe ze werkt en nodigt iedereen uit om mee te doen. Huidige job: beleidsmedewerker Vlaamse overheid, departement Werk en Soc...

Lilith deelt hoe ze werkt en nodigt iedereen uit om mee te doen.

Huidige job:beleidsmedewerker Vlaamse overheid, departement Werk en Sociale Economie Huidige mobiele toestellen:iPhone 4 (denk ik)
Huidige computer: Elitebook van HP voor het werk

Hoe ziet je bureau eruit?
Ha, wij hebben al zes jaar geen eigen bureau meer. Wat zeg ik, er zijn zelfs niet genoeg plekken voor iedereen, want kantoorruimte is duur in Brussel. Ik kom van een job met een bureau met twee ladeblokken, een laag kastje voor persoonlijk archief en een uitgebreide bibliotheek die we moesten delen. En mijn bureau lag bomvol met pakken papier, gaande van dringend, tot minder dringend, eens te lezen etc. Nu moet ik elke ochtend of middag dat ik in Brussel zit een plaatsje zoeken. We zijn van de volledige vrijheid over een verdiep verengd tot een specifieke zone waar mijn collega's van de beleidscel zitten. En dat vind ik een beetje spijtig, niet omwille van de mensen, maar vooral omwille van de vrijheid van echt te kunnen kiezen. We hebben een locker waar we onze spullen achter slot kunnen opbergen en een laag kastje voor archief. Je merkt dat ik nog steeds veel papier heb liggen. Ik probeer regelmatig dingen weg te gooien en ik neem mijn laptop mee naar vergaderingen maar eigenlijk werk ik soms toch nog liever op papier. En ja, ik heb een tas met mijn naam op, gekregen als tiener van een goede vriendin. Bij onze vorige koffiezet kon ik deze niet meer gebruiken omdat die er niet onder paste en verhuisde die mee naar het werk. Maar iedereen mag hem gerust gebruiken.
Zonder welke apps/tools/software kun jij niet werken en waarom?
Voor mijn job heb ik geen specifieke tools of software nodig. Ik gebruik meestal Outlook, Word en Google chrome, soms excel en powerpoint. Ik ben nogal gehecht aan de kaart-app op mijn iphone omdat het er voor zorgt dat ik alvast niet meer verdwaal als ik op locatie ga vergaderen.

Wat is je beste tijdsbesparende shortcut/lifehack?
Om door de bomen het bos te blijven zien probeer ik te archiveren, zeker in mijn mailbox en daar kan het automatisch met regels: nieuwsberichten van stakeholders, studiediensten, persberichten,... gaan gewoon mijn apart mapje in. Ik zie het aantikken en op een rustig moment of terwijl ik aan het bellen ben kijk ik eens snel naa de inhoud. Ik heb de verwittigingen van outlook tot een minimum beperkt, een envelop-icoontje, geen geluiden (ik ga zelfs bij collega's het geluid uitzetten) en geen flarden tekst die mijn scherm overstromen. Idealiter zet ik af en toe mijn mailbox uit, maar dat is tegen de kantoorregels bij ons. Al hou ik mijn vergadering en studiedagen bewust mailvrij (niet altijd mailloos).

Wat is je favoriete to do list manager?
Ik ben vreselijk in het maken van lijstjes en me eraan te houden. Vaak weet ik 's ochtends niet wat de dag zal brengen, en ik hou daarvan, maar het betekent ook wel dat ik eens iets vergeet.

Is er naast je telefoon en computer een gadget waar je niet zonder kan?
Valt een koptelefoon hier eigenlijk onder? Ik heb mijn lief een marktonderzoek laten doen en me eentje laten bestellen van AKG. Hij is betaalbaar en houdt het geluid ook wel redelijk buiten. Ideaal om op kantoor eens me af te zonderen, al zijn er wel aparte ruimtes maar daar zit ik niet zo graag, en op de trein naar podcasts te luisteren. En ja, ik durf ook mijn koptelefoon opzetten zonder muziek of podcast, gewoon om het geluid wat buiten te sluiten.

In welke alledaagse bezigheid ben jij beter dan de rest? Wat is je geheim?
Ik heb een redelijk goed geheugen en ik heb een degelijke basis gekregen in mijn eerste job voor de job die ik nu uitoefen. Het zorgt ervoor dat ik vaak op mijn pootjes terecht kom.

Waar luister je naar terwijl je werkt?
Als ik in Brussel zit, meestal de stemmen van mijn collega's. Ik heb gemerkt dat sommige mensen op de vloer het maar wat asociaal vinden dat we met een koptelefoon opzitten. Maar soms zet ik grooveshark op, afhankelijk van mijn stemming en taak gaat het dan om Franse liedjes (nota's schrijven) of Glen Hansard en andere singer songwriters. Thuis zet ik meestal gewoon de radio op (radio 1) of een cd.

Wat ben je op dit moment aan het lezen? Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck ligt weer van boven op mijn nachtkastje.

Ben je eerder een introvert of een extrovert?
 Introvert en soms zelfs een tikkeltje asociaal.

Hoe ziet je slaaproutine eruit?
 Ik ben een redelijk slechte slaper en probeer regelmatig te slapen. Meestal rond half elf - elf uur ga ik naar boven, soms nog wat lezen, soms ook niet. Om zeven uur staat de wekker, soms vroeger, soms later. Ik heb geen vaste uren en durf als het laat is geweest de vorige dag ook al eens laat toekomen 's anderendaags. In het weekend als mijn lief er niet is durf ik lang opzitten, echt tot twee uur gewoon in de zetel breien en tv kijken. Maar ik probeer dan wel 's ochtends weer vroeg op te staan. Uitslapen is zelden aan mij besteed en meestal een teken dat ik ziek word of oververmoeid ben.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
"Weet je, jij komt ongelooflijk rustig over, ik geloof niet dat jij zo nerveus bent als je zelf zegt te zijn" en ook wel "blijf maar gewoon staan". Het waren twee conclusies op een "zwijg, ik spreek" workshop met acht vrouwen over spreken voor publiek met video-opname en zo. We mochten zelf kiezen waar we op wilden werken. En misschien ook wel: wat is het ergste dat je nu kan overkomen? Ideaal om als het even te veel wordt even over na te denken en dan de slappe lach te krijgen of gewoon een binnenpretje.


Is er iets dat je hieraan wilt toevoegen dat ook interessant kan zijn voor je lezers?
Soms gewoon eens luisteren naar wat anderen zeggen en hier zelfs op doorvragen voor je je mond open doet op een vergadering kan wonderen doen.

You Might Also Like

0 reacties