Aards Paradijs

Vorige week vrijdag. Vijf minuten voor sluitingstijd loop ik de Limerick binnen. Het weekend staat voor de deur en ik heb een onweerstaanbar...

Vorige week vrijdag. Vijf minuten voor sluitingstijd loop ik de Limerick binnen. Het weekend staat voor de deur en ik heb een onweerstaanbare drang om een boek te kopen. Ik heb iets in gedachten en terwijl de andere klant wat rondsnuistert loop ik recht op mijn doel af. Of toch ongeveer, want ik kocht Aards paradijs  van Seppe van Groeningen en dat had ik vooraf niet in gedachten. Maar ik las een goede kritiek bij een Facebook vriend en het boek sprong in mijn oog. Nog voor de andere klant zijn keuze had gemaakt rekende ik af. Vermoedelijk een beetje tot opluchting van de verkoper want klanten net voor sluitingstijd kunnen vervelend zijn. Ik stopte het boek in mijn sjakosse en begon op zaterdag op de trein te lezen. Of was het pas op zondag? Toen ik door werken te vroeg naar mijn goesting moest opstaan maar gelukkig koffie, boek, tijdschriften en brei bij had en via een omweg uiteindelijk op mijn bestemming geraakte. 

 
In het boek vertelt Jules over zijn kindertijd in het Aards paradijs, een afgelegen hoeve waar zijn ouders zich teruggetrokken hebben. Ze leven er van de liefde en de marihuana die ze verbouwen. In de zomer groeit de hoeve uit tot een commune vol flower power. Zijn vader is een grote John Lennon fan en stimuleert zijn zoon om muziek te leren of toch artiest te worden. Maar als tiener vervreemdt Jules van de visie van zijn ouders en trekt de wereld in.

Het boek leest als een trein en deed wat maar weinig boeken kunnen: zich in mijn sjakosse nestelen en me doen vergeten dat ik eigenlijk altijd brei op de trein. Ik vergat zelfs even Vele hemels en bleef lezen waardoor het boek op nog geen week uit is. De taal die van Groeningen hanteert is zo treffend en mooi dat je probeert wat af te remmen om te kunnen blijven genieten. Maar je zit zo in het verhaal dat je het boek niet kan wegleggen. Een meer dan serieuze aanrader wat mij betreft. Een schitterend debuut met een geheel eigen stijl. 

You Might Also Like

1 reacties

  1. Eentje om te onthouden voor het moment dat ik door mijn andere boeken geraak

    BeantwoordenVerwijderen