The way of the butterfly

Er valt over te discussiƫren maar als het leven je niet mee zit en alles lijkt zo ingewikkeld en complex te zijn en je worstelt met tegenstr...

Er valt over te discussiƫren maar als het leven je niet mee zit en alles lijkt zo ingewikkeld en complex te zijn en je worstelt met tegenstrijdige meningen of ambigue gevoelens, dan zijn er een aantal strategieƫn te bedenken.
Je sluit je op in je eigen wereld, afgesloten van de buitenwereld en je zet alles eens deftig op een rijtje. Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen, zijn er opportuniteiten en hoe kan je die ten volle benutten dan wel optimaliseren. Wie moet je inschakelen, wie kan je inschakelen? Ga je voor een stappenplan dan wel voor een one shot met de grote middelen. Neem je het risico om je bruggen te verbranden of ga je toch maar opletten voor zere tenen? Al is de periode van de grote denkers misschien wel definitief voorbij, het is soms wel een verleidelijke optie.
Een andere mogelijkheid is de hulp van buitenaf in te schakelen via een bestaande dan wel een nog op te richten zelfhulpgroep van gelijkgestemden. Of een klankbordgroep van begripvolle of net niet begripvolle maar wel liefdevolle medemensen. Bij voorkeur, maar niet noodzakelijk van een glas wijn of gerstenat voorzien. Wanneer je consultants gaat inhuren op de markt is die laatste werkmethode geen optie wil je garanties over de kwaliteitsvolle bendering, tenzij je gaat voor een gecertificeerde aanpak van een gereputeerd en gerenommeerd bureau. Je kan een uitgebreide bevraging organiseren, alle meningen en bespiegelingen samenbrengen in een volwaardige 360° analyse, al dan niet met betrokkenheid of zelfs inspraak van de diverse stakeholders.
Je kan het natuurlijk ook gewoon negeren en wachten tot het overwaait of de wind gaat liggen of misschien zelfs verandert van richting. Struisvogels passen deze techniek al eeuwen en met succes toe in het licht van de survivalgedachte.
Of je kan nobutterfly-gewijs de druk opvoeren en systeemtechnisch een reactie proberen uit te lokken. Marxisten geloven nogal in de synthese die ontstaat uit het botsen van de these en de antithese met daarin verenigd elementen uit beide, maar deze techniek werd geperfectioneerd en bijgevolg gepatenteerd door ondergetekende. Een kritische succesfactor is het verrassingseffect, eigen aan een traditionele out of the box denken en een strategische timing wars van alle afsprakenkaders.

You Might Also Like

0 reacties