Wij en ik

"Er zit een vrouw in een auto in onze straat. Ze leest een boek en naast haar staat een zakje van de Limerick. Ze leest het boek dat ji...

"Er zit een vrouw in een auto in onze straat. Ze leest een boek en naast haar staat een zakje van de Limerick. Ze leest het boek dat jij aan het lezen bent." Mijn lief zei het met pretlichtjes in de ogen. Ik moest lachen, het boek dat ik aan het lezen ben en hem om de zoveel tijd vertel waar het over gaat. Toevallig kocht ik het boek ook bij Limerick. "De Vlaamse familieroman is niet dood" of iets dergelijks staat op de cover, ik moest er even over nadenken. Is dat nu goed of niet? Maar toch ging "Wij en ik" van Saskia de Coster van de boekenplank in de winkel mee naar huis. Het ging ook al redelijk meteen op de stapel vakantieboeken omdat iets me zei dat ik het boek wat tijd zou moeten geven. Zo eerst eens goed doorlezen om in het boek te komen, anders zou het misschien niet lukken. Ik had dat goed ingeschat, want het is een brok lettertjes voor er eigenlijk iets gebeurt. Al gebeurt er eigenlijk misschien niet zo heel veel achteraf bekeken. Mieke en Stefaan wonen op een verkaveling op de berg. Toegegeven ze hebben goed geboerd, want het gewone volk woont beneden. Op hun dochter Sarah was het lang wachten en dan was er ook nog iets van slechte genen. Of eigenlijk twijfel, veel twijfel.
de Coster beschrijft in het lang en het breed het wel en het wee van de drie personages, licht neurotisch en met eigen trekjes. Je krijgt een blik in hun gedachten en de ene vind je spontaan al wat sympathieker dan de ander. Elk hoofdstuk is een personage en een jaartal. Doorheen het boek bestrijk je al gauw een hele periode waarin Sarah uitgroeit van tiener tot een jonge vrouw. Ik heb het boek zonder enige twijfel graag gelezen, ook al kan ik niet steeds zeggen dat ik wist waar het naar toe ging. Vooral wanneer in de ik-persoon werd overgeschakeld tast ik in het duister. Nog steeds. Maar het was vaak zo treffend beschreven met juist gekozen woorden.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Dat staat nog op mijn to read-lijstje, en terecht dus zo blijkt. merci :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was mijn eerste boek van Saskia de Coster en ik ben nu echt een fan!

    BeantwoordenVerwijderen