De 100-jarige man

Een hele mond vol. "De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween". Met zo'n titel trek je mijn aandacht. Dus stond ik v...

Een hele mond vol. "De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween". Met zo'n titel trek je mijn aandacht. Dus stond ik vele keren met het boek in mijn handen, klaar om het mee naar huis te nemen of lag het in mijn online winkelmandje. Het heeft een tijd geduurd voor ik het ook echt kocht want misschien was het niet zo goed en vooral hype. Ik kocht het uiteindelijk in Amersfoort eerder dit jaar omdat ik in Nederland moeilijk geen boek kan kopen. Vreemd, vooral omdat ik vlakbij een boekenwinkel woon en daar minder die neiging voel. Maar goed, het boek dus.

Allan wordt 100 jaar en voor zijn feestje in het rusthuis losbarst besluit hij door het raam te kruipen. Zonder enige voorbereiding zoveel is duidelijk want hij loopt op zijn sloffen en weet eigenlijk niet goed waar naar toe. Het busstation lijkt een goed begin en daar ontmoet hij al de eerste vreemde figuur. Doorheen zijn reis als 100-jarige zal hij er zo nog wel een aantal tegenkomen. Maar ook tijdens zijn leven waren er redelijk wat speciale en/of vreemde ontmoetingen.

Het verhaal is opgebouwd uit een hoofdstuk tegenwoordige tijd en een hoofdstuk verleden tijd, zodat je een goed beeld krijgt van Allans leven. Het is op zijn minst bijzonder te noemen. Vaak vroeg ik me af wat de schrijver nu nog zou bedenken, want je gaat echt door de geschiedenis en Allan blijkt overal een rol te spelen. Een beetje bij de haren getrokken? Ja, soms misschien wel een beetje, maar je blijft lezen. Soms vond ik het spijtig dat mijn hoofdstuk af was, soms vond ik het wat langdradig. Dus ik ben wat terughoudend om het boek echt aan te raden. Ik heb er van genoten, ja, maar soms heb ik me ook wat moeten dwingen om verder te lezen. Enfin, het werd ook verfilmd, dus je kan het ook op die manier oplossen. Mijn lief heeft de film gezien en vroeg dan waar ik in het boek zat. En als ik zuchtte van "dit kan toch niet meer" zei hij geheimzinnig "wacht maar af"'.

You Might Also Like

0 reacties