duurzaamheid troef

Duurzaamheid is dezer dagen alomtegenwoordig: het licht vijf minuten uit, een volledige nacht, debatten, dikke truien op het werk, met de fi...

Duurzaamheid is dezer dagen alomtegenwoordig: het licht vijf minuten uit, een volledige nacht, debatten, dikke truien op het werk, met de fiets naar Kyoto,... Het houdt niet op en telkens komt daar het belerende vingertje bij: *iedereen* kan er iets aan doen.

Vorige week passeerden de wagens van de ministers de test. De resultaten waren bedroevend als je het mij vraagt, de premier veegt dat zonder problemen van tafel als CO2-afgunst. Er is eigenlijk maar één minister in België die met een milieuvriendelijk exemplaar rijdt, Brussels Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck, waarmee ze bij mij opnieuw wat stijgt in mijn achting na haar weigering om de weddenschap van Le Soir* aan te gaan.

Vooral één zinnetje in het artikel spookt in mijn hoofd. Niemand van de andere ministers is van plan haar voorbeeld te volgen want "te klein en vooral te lelijk". En dan verwachten ze dat consumenten wel overstag gaan? Hebben politici eigenlijk geen voorbeeldfunctie en worden die vervoermiddelen niet bekostigd met gemeenschapsgeld?

Maar daar stopte het niet bij, dit weekend bleek dat alle parlementairen groen zijn. De Morgen ondervroeg ieder over hun bijdrage aan Kyoto. Een greep uit de reacties: iedereen spaarlampen (behalve twee halogeen- en tl-lampen bij Vandenbroucke), iedereen doet het licht uit en isoleren doen we met zijn allen. Freya leert haar kindjes om hun tanden te poetsen met een bekertje, iemand anders had kippen voor de overschotjes, Tobback eet geen kiwi's uit Nieuw-Zeeland, Maya Detiège doucht met koud water (want haar grootmoeder heeft haar geleerd dat je daar stevige borsten van krijgt),... Opnieuw een merkwaardige reactie van onze premier: ik fiets regelmatig. Bedoelt hij daarmee dat hij zijn outfitje aantrekt en zijn koersfiets van stal haalt of fietst hij naar de gemeenteraad?


* 1 maand zonder auto

You Might Also Like

3 reacties

  1. Als de koffer wat groter was geweest en de belastingaftrek ook, dan had ik zo'n Prius durven aanschaffen. Lelijk is relatief.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond die ene reactie in de morgen wel de max: wij gaan altijd samen in bad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tiens, die moet ik gemist hebben, inderdaad een toffe tip.

    BeantwoordenVerwijderen