La ciudad es nuestra !!

Ik hou wel van steden met een aparte kijk op urbanisme en Valencia is er zeker één van. Ok, het resultaat is ontegensprekelijk eerder het ge...

Ik hou wel van steden met een aparte kijk op urbanisme en Valencia is er zeker één van. Ok, het resultaat is ontegensprekelijk eerder het gevolg van een samenloop van omstandigheden dan van een goed doordacht uitgestippeld beleid, maar het mag er wel zijn.

Ergens in de jaren vijftig overstroomde het oude stadscentrum. Heel veel mensen verlieten de stad. De Turia, de rivier die het oude stadscentrum begrensd werd toen omgelegd en het gaat hier niet over een klein riviertje maar over ettelijke tientallen kilometers. De bruggen bleven gewoon staan. Gevaar geweken, maar wat nu gedaan met die brede strook? Ten tijde van Franco waren er wel ideeën zoals een autosnelweg ter glorie van "de grote leider", een metro,... Maar de investeringen gingen voornamelijk naar Madrid en Barcelona waardoor deze plannen ergens in een lade terechtkwamen en stof vergaarden.

In de jaren tachtig werd dan beslist om er - u raadt het nooit - een park aan te leggen. De strook werd opgedeeld en verschillende urbanisten konden er hun hart ophalen en hun creativiteit loslaten. Het resultaat mag gezien worden: voetbalvelden, speeltuigen voor de kinderen of simpelweg bomen die voor de nodige schaduw zorgen voor een picknick of de luie siësta. Het park is een netwerk van wandelpaden en fietspaden, echt de max. de vroegere bruggen over de rivier werden behouden en vormen de begrenzingen tussen de verschillende stukken maar het blijft één geheel. Toen we gingen fietsen (een hele dag bij een luttele 36°) was het gewoon zalig om op deze manier de stad te doorkruizen richting natuurpark of nog richting haven.

Ondertussen is Valencia heel wat meer dan het oude stadscentrum. El jardin de Turia is echter geen excuuspark, ook in de rest van de stad is relatief veel groen aanwezig, ideaal om de hitte te ontvluchten of toch eventjes die illussie te hebben.

Ook tof in Valencia is de haven. Volgend jaar wordt daar America's cup, een internationale zeilwedstrijd georganiseerd en er werd fors geïnvesteerd in de haven, als eigenlijk ook in de rest van de stad. Deze stad heeft ambitie, ik zeg het u.

En voor de shoppingliefhebbers is Valencia het einde, winkels à volonté, we hebben niet eens een vierde gedaan, maar het compenseerde wel ruimschoots dat we de solden in België overgeslagen hebben. Trouwens het waren er solden van begin juli tot eind augustus, met prijzen tot -80%. Ik kan de komende maanden alvast geen winkel meer zien. Nee, geef mij dan maar de Mercado Central, lekker verse voedingswaren: sepia, inktvis, calamares,... ik ken nog altijd het verschil niet tussen de drie et franchement, je m'en fous, maar lekker zijn ze wel...

You Might Also Like

0 reacties