"Het einde van een straatmadelief"

De woorden onstnappen hem bij het zien van de vrouw die de auto's toeschreeuwt. Ze springt in het wilde voor hen, een hachelijke bedoeni...

De woorden onstnappen hem bij het zien van de vrouw die de auto's toeschreeuwt. Ze springt in het wilde voor hen, een hachelijke bedoening in een drukke Spaanse stad als Valencia. Ze schreeuwt dingen die men waarschijnlijk niet in de Spaanse les leert.

Een paar dagen terug zagen we haar voor ons op straat. Hetzelfde zwarte kleed, de ritssluiting op de rug half open. Ze klampte mannen aan, de één na de ander.

Later zagen we haar voor de ingang van een kerk. Ze echoode me na om dan een hele rij uit te kramen die mijn kennis van het Spaans ver te buiten ging. Ik ving enkel het woord condoom op.

Valencia mag dan al een fantastische stad zijn, met veel ambitie en in volle groei. De onderkant is er ook heel dichtbij. Je ziet ze met hun winkelkarretjes op straat, hun hele hebben en houden erin, soms niet eens een halfvolle kar. In het park in de oude rivierbedding zagen we ze onder een brug in een kampement met de winkelkarretjes er omheen. Soms spelen ze muziek, leuren ze met prullaria of vragen ze gewoon geld of een sigaret. Spanje mag dan al geroemd worden voor de vooruitgang die ze gemaakt hebben tegenover de achterstand die ze hadden toen ze bij de Europese Unie aansloten, de vooruitgang was er zeker niet voor iedereen. De prijs voor de woningen swingt de pan uit, appartementen van een paar tientallen vierkante meters, soms zonder badkamer gaan ettelijke miljoenen oude Belgische franken. Onze gids merkte op dat heel wat oudere mensen in Valencia er nog enkel kunnen wonen dankzij een oude huurwetgeving die hen beschermt tegen het stijgen van de huurprijzen. Hijzelf was een dertiger maar zijn grootmoeder had tot aan haar dood een appartement in centrum Valencia voor een schamele vijf euro per maand, zijn ouders en hun kinderen hokten samen in deze ruimte. De eigenaar wachtte angstvallig haar overlijden af om de prijs dan te vermenigvuldigen met een veelvoud van 10, natuurlijk in het kader van de verbouwingen die hij had laten uitvoeren.

You Might Also Like

0 reacties