The last runaway

Het gevoel van helemaal op te gaan in een boek en de wereld te vergeten ? Check! Ik overwoog om mijn lunchpauze al lezend door te brengen. M...

Het gevoel van helemaal op te gaan in een boek en de wereld te vergeten? Check! Ik overwoog om mijn lunchpauze al lezend door te brengen. Maar deed het niet omdat ik vreesde dat het boek te snel uit zou zijn.


Toen ik het lijstje zomerboeken in charliemagazine las, moest ik gewoon een boekenwinkel binnenstappen. En in gelijk welke Nederlandse stad lijkt de keuze altijd zo veel groter. En zoals dat dan gaat, dan sta ik daar te weifelen en kan ik geen enkele naam van een schrijver, laat staan van mijn lievelingsschrijvers nog bedenken.

Hoe heette die van dat boek? Het zijn kleine quizjes met mezelf. In het beste geval herinner ik me voldoende om te gaan googlen.

Tracy Chevalier kent u misschien van the girl with the pearl earring en dan vermoedelijk van de film. Dit wordt haar beste boek sindsdien genoemd. Ik vind het beter. The girl with the pearl Earring was het eerste boek dat ik van haar las maar zeker niet haar beste. Nee, geef me dan maar The lady and the unicorn over een meisje dat grasvelden en bloemen naait of weeft in wandtapijten. Of Falling Angels...

Maar goed, the last runaway dus. Het verhaal gaat over Honor, een meisje dat haar geboorteland Engeland verlaat om naar Amerika te trekken, het land van de vele dromen en beloftes. Haar zus gaat er trouwen met iemand die al eerder uit hun geboortedorp is vertrokken. Maar ze sterft onderweg. Honor is een Quaker, een specifieke godsdienstige stroming, wat voor een band zorgt met Quakers in haar nieuwe thuisland maar ook voor problemen wanneer blijkt dat principes wel eens botsen op het pragmatische van het dagdagelijkse leven. Ze wordt geconfronteerd met slaven die van het zuiden naar Canada vluchten die ze wil helpen en haar naaste omgeving. 

Ik heb het boek op vrijdagnamiddag gekocht en heb het op woensdag uitgelezen. Er zat een lange treinrit tussen, waarin ik goed vaart kon zetten, maar het is vooral de manier waarop het boek geschreven is waardoor je blijft lezen. Korte hoofdstukken, afgewisseld met brieven die haar gevoelens verraden. Een historische periode verteld aan de hand van gewone mensen waarbij moeilijke gedachten op een evenwichtige manier aan bod komen en toch nog dat beetje romantiek, gevoel en drama. Zo wil ik meer boeken lezen. 

You Might Also Like

0 reacties