STHLM

Eind april kon ik naar Stockholm voor een conferentie. Ideaal om er een weekendje van te maken. De locatie was gelegen in een oude brouwerij...

Eind april kon ik naar Stockholm voor een conferentie. Ideaal om er een weekendje van te maken. De locatie was gelegen in een oude brouwerij van waaruit ze de bouwers van het stadhuis bevoorraden met bootjes. Het was zalig weer, en ik smste naar het thuisfront om mijn zonnebril mee te brengen. Ook al was het vaak wel nog nodig om een sjaal te dragen. Hoewel ik meestal probeer om onder de sociale aangelegenheden 's avonds op een congres te muizen, deed ik dat deze keer niet. Met een bootje rondvaren en naar Junibacken. Een ideale ijsbreker als je het mij vraagt, want Junibacken is een klein en gezellig themapark rond de personages uit de boeken van Astrid Lindgren. We mochten een ritje maken op de "magical train ride" en ik deelde zonder problemen het enthousiasme van de Duitse delegatie over Ronda Roversdochter. Al blijkt mijn kennis over die boeken vooral te beperken tot Pippi Langkous.

Eén van leukste adressen in Stockholm waar we geweest zijn is Speceriet, het is dezelfde keuken als Gastrologik. We hadden ons op de wachtlijst laten zetten om luxeus te gaan eten, maar omdat er deze keer geen telefoon kwam gingen we op goed geluk bij de geburen.
Speceriet biedt een aantal gerechten, we kozen wat hapjes, voorgerechten en een hoofdgerecht. Ik denk dat het de lekkerste inktvis in een korstje was die ik ooit gegeten heb, idem voor de vis en de kebab met rendier. Maar het allerlekkerste waren de spruitjes, met look en licht gefrituurd. We betaalden 112 euro met ons tweetjes, inclusief een gin tonic voor het lief en wijn voor mij. (Of bier, ik weet het niet meer zo goed.)

Niet goedkoop, maar we zijn ook wel een beetje gulzig geweest. Er is plaats voor 12x2 personen, dus het is een beetje gokken of er plaats is. Als ze met vier of meer komen kan je bedrogen uitkomen.
Anderzijds is er ook redelijk snel weer plaats. Wij waren er rond 17u, bij de eerste shift, tegen 19-20u is er al weer een tweede shift. Afhankelijk hoe veel gerechten ze nemen. Leuk detail was dat een vrouw kruiden kwam verkopen en beide chefs in het restaurant de versheid kwamen beoordelen. We zijn ook lekker gaan eten in Tradition, lekker traditionele Zweedse keuken in een modern kader. Er zijn er een aantal in de stad en ik vond het er heel lekker. Op zondag zijn we een burger met de naam Iron lady gaan eten in Flying Elk.
Nee, honger hebben we niet geleden. We zijn ook gewoon van "fika" gaan doen, koffie met iets zoets en hotdogs.En naar het schijnt ook een aanrader zijn de samlehallen. Mijn lief heeft die uitgetest toen ik nog naar de sprekers aan het luisteren was.
Op zaterdag trokken we naar Skansen, een soort van Zweeds Bokrijk gecombineerd met een dierentuin. Bij de dieren was het vaak wel druk omdat het gewoon een leuke plaats is om met kinderen naar toe te trekken. Maar ik denk dat wij ook genoten hebben van onze dag. Het was een mooie zonnige dag om eens rond te lopen in de geschiedenis en architectuur van Zweden.
We logeerden in 2 Kronor, niet slecht gelegen en een lekker ontbijt. We deelden de badkamer en alles is goed verlopen. We deden eigenlijk alles te voet, omdat het zalig mooi weer was en het een leuke manier is om een stad te ontdekken. Echt laat hebben we het nooit gemaakt omdat de vermoeidheid ons parten speelde. De oude stad is een plaatje en verdient zeker een bezoekje. Ik was er al eens eerder maar het blijft zeker de moeite. Het is een plezier om rond te lopen, de vele designwinkeltjes, vaak betaalbaar en ongelooftlijk mooi.


You Might Also Like

0 reacties