Zomerboeken

Zomer staat voor mij gelijk aan lezen. Geen beperkingen om lang door te lezen, de mogelijkheid om overdag te lezen, ook al blijk ik dat eige...


Zomer staat voor mij gelijk aan lezen. Geen beperkingen om lang door te lezen, de mogelijkheid om overdag te lezen, ook al blijk ik dat eigenlijk zelden te doen. Ik kies de boeken dan met wat meer aandacht ofzo. Ze mogen zeker niet tegenvallen. Al is het maar omdat ik ze mee heb op reis en ze niet zomaar weggelegd kunnen worden voor een ander boek. 

Pluto van Lara Taveirne ligt al een tijdje op mijn boekenschap. Ik liet haar links liggen voor mijn trip naar Oslo, wegens te dik en vooral ook omdat ik in een ander boek was begonnen. 

Free: A Child and a Country at the End of History van Lea Ypi kocht ik bij Rokko in Gent. De boekhandel specialiseert zich in feminisme, lgbtq+, antiracisme, disability... en dit zowel in fictie als non-fictie, voor volwassenen en voor kinderen. Ik was er in beginnen lezen tijdens het wachten op mijn lunch en eigenlijk wou ik verder lezen. Het boek is een absolute aanrader. Lea groeit als tiener op in Albanië op het moment dat het land door een ernstige politieke omkeer gaat. In het begin van het boek vertelt ze hierover op een kind-onschuldige manier, wat me heel hard aansprak. Later, bij het opgroeien komt de volwassen vrouw naar voren en is het misschien wel bijna onmogelijk geworden om de situatie te beschrijven. Ik vond op Youtube een filmpje waar ze vertelt over haar boek en het idee van vrijheid.

Pluto ging mee naar Theater aan Zee. Ik was al beginnen lezen tijdens de Gentse feesten en ik bleef in het begin wat op mijn honger zitten. Misschien hou ik niet zo van boeken die een stamboom nodig hebben om de lezer uit te leggen hoe het nu eigenlijk zit. Al viel dat al bij al wel mee en slaagden de personages er in om me mee te nemen in hun verhaal. Het duurde alleen iets langer dan bij andere boeken van Laura. Ik moest het lezen onderbreken omdat ik naar Edinburgh vertrok, het boek was te ver gevorderd om mee te nemen. Ik zou het gewoon al op het vliegtuig uit hebben en een tweede boek was geen optie, bagagegewijs. 

Het werd De grote zomer van Ewald Arenz. Het boek viel in Duitsland in de prijzen en ik was het tegengekomen op instagram bij mensen die het graag hebben gelezen. Ik kocht het in De Witte Zee in Oostende, een heel fijne boekhandel die nieuwe en tweedehandsboeken verkoopt, met een fijne selectie. Het boek wordt als poëtisch voorgesteld, maar na Pluto kan er weinig poëtisch zijn denk ik. Ik vond het niet zozeer poëtisch. Ik heb het boek wel graag gelezen, maar ik werd er ook niet warm van. Frieder moet bij zijn grootvader en grootmoeder blijven tijdens de vakantie om herexamens voor te bereiden. Hij ontmoet Beate in het zwembad en wordt verliefd. 

De uitzichtlozen ben ik nog maar begonnen, het boek werd me aangeraden in Books&Booze in Gent. Ik moet wel zeggen dat ik al van bij de eerste zinnen een zekere sympathie voel voor Anthony. Wie zei dat de zomer voorbij is omdat de vakantie voorbij is?  

You Might Also Like

0 reacties