Meisjes van krijt

Ik ging vrijdag naar Meisjes van krijt in de Kopergietery. Het toneelstuk is gebaseerd op Kinderen van Calais van Lara Taveirne, een boek da...

Ik ging vrijdag naar Meisjes van krijt in de Kopergietery. Het toneelstuk is gebaseerd op Kinderen van Calais van Lara Taveirne, een boek dat me erg aangesproken had. Het was een beetje met een dubbel gevoel: ik was benieuwd, maar het boek was zooooo goed...

Gelukkig is het al even geleden dat ik het boek las en zit er voldoende afstand tussen. De voorstelling kreeg 12+ mee en gezien de prominente thema's van zelfdoding en tienerzwangerschappen is dat niet zo vreemd. Toch zaten er ook duidelijk jongere kinderen in de zaal.
Het lijkt niet evident om een boek voor volwassenen te vertalen naar jeugdtheater, maar ik moet zeggen, het is bijzonder goed gelukt. Al denk ik dat de leeftijdsgrens er toch wel met een reden is. Zelf was ik bij momenten toch bijzonder bij de keel gegrepen.

Het verhaal wordt door vier personages gebracht: de mama, haar beste vriendin Violaine die altijd 15 zal blijven en haar dochter gespeeld door een tienjarige en een vrouw. Zowel de mama als de dochter wisselen regelmatig van leeftijd. Bij de dochter is dat misschien iets duidelijker, ook al speelt de vrouw ook wel het kind.

Het was een bijzonder fijne voorstelling. Er werd op een heel originele manier omgesprongen met het  het decor. Je zag echt de zee en de duinen. De dialogen waren soms pijnlijk luchtig, zeker naarmate het verhaal zich onthulde. Na een uurtje lagen alle kaarten op tafel en wist ik weer waarom het boek me had aangegrepen. Echt een aanrader, dus hou die agenda bij de Kopergietery in de gaten.


You Might Also Like

2 reacties

  1. De Kopergietery is voor mij te ver weg, maar ik heb het boek vast op mijn 'te-lezen' lijst gezet. Dank !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zowel het boek gelezen en het stuk gezien. Beiden pareltjes.
    De duidelijk jongere kinderen waren de klasgenootjes van een van de actrices. Het stuk werd op voorhand en nadien uitvoerig besproken.

    BeantwoordenVerwijderen