Durf te rusten

Ik weet niet of ik er al over verteld heb maar ik volg al een tijdje yoga nidra. Na alle gezondheidsperikelen was ik aan het worstelen om mi...

Ik weet niet of ik er al over verteld heb maar ik volg al een tijdje yoga nidra. Na alle gezondheidsperikelen was ik aan het worstelen om mijn conditie op peil te krijgen. Ik greep terug naar oriëntaalse dans, maar ik klikte niet meteen met het aanbod dat ik vond. Ik had geen zin in repeteren voor een optreden of materiaal aankopen op een Chinese goedkope webshop om eenmalig te gebruiken. Ik dacht ook altijd dat ik heel actief moest bewegen om mijn hoofd leeg te krijgen. 

Yoga betekent de weg, de reis en nidra is slaap. Yoga nidra is een combinatie van meditatie, visualisatie, ademhalingsoefeningen,... Je gaat bewust rusten, ingeduffeld in een nestje van dekens en kussens zodat je het warm hebt en je je kan afsluiten van prikkels. Je volgt een script waarbij je gedachten systematisch vertraagd worden, de bedoeling is dat je echt gaat rusten. Niet zomaar wat ontspannen, zoals wanneer je een boek leest, breit of gaat wandelen. Een practice van 30-35 minuten zou overeenkomen met 3 à 4 uur diepe slaap.  

Ik probeerde een sessie bij Yoga on call, in Gent, na een meditatie-challenge. Het klonk af en toe wat zweverig, maar ik merkte wel het effect die eerste keer. Ik kocht dus een tienbeurtenkaart en bleef dus langs gaan met af en toe een Relax&Renew sessie op zondag. Ondertussen moet ik toegeven dat ik al een aantal kaarten vulde, met liggen rusten op een sportkaart. Af en toe met een extra workshop, waarbij nidra gecombineerd werd met yin of andere herstellende vormen. 

Toen Lyza Michiels van Omarm de stilte die de yoga nidra sessies bij Yoga on call eind vorig jaar een Durf te rusten trajecten van 40 dagen aankondigde, twijfelde ik niet. Of misschien wel een beetje, want het was op zondagvoormiddag en ik blijf op zondag graag in pyjama rond hangen. Het was ook niet goedkoop, al was het wel een uitgebreid pakket met een aantal bijeenkomsten en ondersteuning voor thuis. Vooral het engagement van elke dag te oefenen en het stukje online was een beetje een drempel, maar ik schreef me wel al heel snel in. 
We kregen een pakketje met uitleg en een schriftje, audio-ondersteuning en ook heel regelmatig mailtjes met extra uitleg, filmpjes en boeken om verder op zoek te gaan. Ik heb nog één laatste sessie op zondag te gaan en ik moet toegeven dat het me niet altijd gelukt is om thuis een nidra sessie in te bouwen. Ik lag bijna een week in het ziekenhuis of ik viel al in slaap voor ik de audiosessie kon starten. Bij één van de sessies voelde ik een grote weerstand, waardoor ik niet tot het einde geraakte. Maar zelfs al is het niet 100% gelukt om het zo intensief op te nemen als de bedoeling is, ik ga zeker verder met die audiosessies aan de slag. Ik probeer ook wekelijks mijn sessie in groep te volgen omdat ik merk dat het me in groep beter lukt of meer effect heeft.  
 

You Might Also Like

0 reacties