Arne Quinze - my secret garden

Dit weekend is het laatste weekend dat je naar My secret garden van Arne Quinze in het Museum van Schone kunsten in Bergen kan gaan. B.A.M. ...

Dit weekend is het laatste weekend dat je naar My secret garden van Arne Quinze in het Museum van Schone kunsten in Bergen kan gaan. B.A.M. zoals we zeggen, Beaux Arts Mons voor wie het zich afvraagt, en het museum maakt ook deel uit van de museumpass. 
Ik ging vorig weekend, het weer kwakkelde een beetje maar niks dat een regenjas niet kan oplossen. De bloemen en planten op de grote markt heeft men blijkbaar al weggehaald. 
Ik had lang getwijfeld wat ik zou doen, aangezien Bergen niet bij de deur is en treinverbindingen op zondag al eens durven tegenvallen. Maar wat ben ik blij dat ik ben geweest. Ik stapte binnen in een andere wereld. Arne Quinze woont in Sint-Martens-Latem en is gekend van grote kolossale constructies in de openbare ruimte. Je lijkt er voorstander van te zijn of niet. Denk maar aan de oranje blikjes in Oostende, de mikado in Brussel en ook in Bergen, die laatste werd eerder dit jaar opgeruimd. 
In de tentoonstelling toont hij hoe hij zich laat inspireren door zijn tuin en dat zorgt voor organische werken en soms ook wel wat repetitief. Maar zo een zaal vol van die bloemen of verfspatten krijgt door de combinatie ook weer wat. 
Hij liet ook zijn atelier nabouwen en daar zie je maquettes, foto's en ander materiaal. Ook hier gedroogde bloemen en planten. Ik kwam ogen te kort en ben verschillende keren door de ruimte geweest. 

Hij maakt ook grote schilderijen met bloemen en andere organische vormen. Echte kleurenpaletten. 
En natuurlijk de constructie van de ijzeren sculpturen. Je ziet hoe hij het aanpakt met een kraan en ziet de resultaten in de ruimte. Door het lichtspel was ik volledig gefascineerd aan het kijken. Ik was heel blij dat ik het gezien heb en hoop de volgende keer wat sneller in Bergen te geraken. 

 

You Might Also Like

0 reacties