Sokken, sokken en sokken

Normaal vertrok ik afgelopen weekend op naaiweekend. Zoals zoveel dingen viel het in het water en probeerden we dit een beetje online op te ...

Normaal vertrok ik afgelopen weekend op naaiweekend. Zoals zoveel dingen viel het in het water en probeerden we dit een beetje online op te vangen. Het werd een leuke babbel op vrijdagavond met een deeltje van de vrouwen waarbij ik een hoop strengen in bolletjes veranderde. Klaar om te breien. 

Ik werk sinds maart thuis en zit dus te midden van mijn voorraad. Op een verloren moment klik ik wel eens verder op een foto op instagram of loop ik verloren op Ravelry. Niks nieuws onder de zon, maar met mijn voorraad zo dicht bij is de stap sneller gezet om ook in actie te schieten. Zo een hoop bolletjes maakt dat ik ook dingen makkelijker kan vergelijken. Ik zette op zaterdagochtend de eerste sok op. 

Het patroon is van Skeindeer en maakt deel uit van een collectie vol met schitterende sokken met kleurbreiwerk. Skeindeer voorziet in verschillende maten door het spelen met de stekenproef. Haar sokken zijn ontworpen voor sportweight wol, iets dikker dus dan bij "normale" sokken. Ik vond niet meteen een geschikt garen in mijn voorraad tot ik zag dat één van de andere breisters tukuwool sock had gebruikt. Dat had ik meegebracht vorig jaar uit Finland. Waar is de tijd?

Ik begon een eerste test met dezelfde dikte van naald (3,5). De sokken worden van de tenen op gebreid en ik merkte al dat het te groot zou worden. Maar kleurbreiwerk zorgt natuurlijk voor een andere stekenproef, dus ik breide ook het patroontje een eerste keer. Ik koos een andere kleurencombinatie en kleine naalden (2,75). Het zag er meteen een stuk beter uit van grootte.  

Maar ik twijfelde over de kleurencombinatie. Dankzij een podcast dacht ik er aan om mijn foto ook op mono te zetten om het contrast van de kleuren te kunnen inschatten. Dit viel beter mee dan verwacht, moet ik toegeven. Op zondagochtend besloot ik dezelfde techniek ook op een gewoon sokkenwolletje toe te passen. Ik meerderde tot 64 steken, wat ik normaal gebruik voor mijn sokken en gebruikte een 2/2 rib. Ook een streng die ik was tegengekomen in mijn zoektocht en al een beetje vergeten was.  

Het is makkelijk om op deze manier de grootte ook te vergelijken, en niet enkel op basis van de stekenproef die ik bekom. Ik heb immers nog nooit dergelijke sokken gebreid en deze keer wil ik ze iets kleiner omdat het geen sokken voor mij worden. 
Het leuke van de streng sokkengaren is dat het deel uitmaakt van een tweelingset. De kleuren zijn hetzelfde maar in de ene streng is grijs de hoofdkleur, in de andere is dat het felle roze. Ik plan ze beide hetzelfde te breien. Ik volgde geen patroon, behalve dezelfde opzet als in het patroon van Skeindeer en ik ga vast ook nog ergens een hiel naar mijn goesting vinden. De rib maakt natuurlijk dat de sok een beetje smaller lijkt. 

Ik paste beide sokken, de sokken met kleurbreiwerk zijn wat groter, maar niet dat ze te groot zijn. Door de rib passen de andere meer aan de voet. Aangezien ik de sokken met kleurbreiwerk voor iemand anders met kleinere voeten wil maken is het duidelijk dat deze versie ook nog niet gelukt is. Ik ga vermoedelijk deze houden voor mezelf en misschien een eerste keer het patroon volledig testen. 


Voor de sokken in een kleinere maat ga ik verder moeten testen wat lukt, kleinere naalden om een meer compacte stekenproef te hebben of een dunner garen? 

You Might Also Like

2 reacties

  1. Ik brei graag sokken, maar begin altijd met de schacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wissel graag af, dit patroon laat toe om beide te doen, maar ik had dat te laat door en het is wel zo makkelijk om te passen eigenlijk

      Verwijderen