Citadelpark en zijn militaire structuren

 Ik woon vlak bij het Citadelpark in Gent en ondanks zijn reputatie is het ook een gezellig park om te vertoeven. De twee musea zijn vaak we...

 Ik woon vlak bij het Citadelpark in Gent en ondanks zijn reputatie is het ook een gezellig park om te vertoeven. De twee musea zijn vaak wel de moeite van een bezoekje waard, maar wat me al een hele tijd fascineert zijn de verhalen over het park. Ik had me al een hele tijd terug op een mailinglijst ingeschreven om een bezoekje te kunnen brengen aan de bunker onder het Citadelpark. 

Ik hoorde er voor het eerst van in de periode van Gentblogt met ondermeer de fotoreeks die we toen hadden lopen met postkaarten van Albert Sugg. We spraken af aan de kiosk en liepen naar de triomfboog. Hiervan had ik het verhaal al eerder gehoord en ik wist ook van de dubbele vijfhoek die er gebouwd was. Wat dan weer nieuw voor mij was, was de manier waarop ze er met de wereldtentoonstelling een mouw aan hadden gepast aan dat gebouw om toch voldoende ruimte voor het feestpaleis te hebben.

't Moorken zagen we van de overkant omdat afstand houden nu eenmaal iets makkelijker gaat in de open vlakte. De kunstmatige rotsen blijken gebouwd te zijn rond de vroegere constructies en zo kijken we nu zeker met andere ogen naar die idyllische plaatsjes in het park. 

In één van die constructies heeft de Groendienst ook hun opslagplaats en dat blijkt bastion 5 te zijn en ook een kazemat. Waar nu de speeltuin is, was de ingang van bastion 4 en dat geeft wel een idee van de grootte. 

Ook de constructie waar ik al talloze malen onder fietste of wandelde blijken kazematten te zijn geweest. De wanden werden weggehaald waardoor je nu de rotsstructuur hebt maar de gebogen gewelven zijn nog steeds te zien. 



Dat aan één van die kanten ook een deur is die leidt naar een ruimte waar vroeger aquaria waren wist ik, en misschien had ik ook al wel eens het geluk om de deur te weten openstaan zodat ik binnen kon piepen. 
Maar echt binnen was het toch mijn ogen uitkijken. Het is volledig artificieel en erover, maar tegelijkertijd ook wel indrukwekkend. 
Er is een poging geweest om de aquaria nieuw leven in te blazen met de wereldtentoonstelling maar het mocht niet baten. Ondertussen zijn er regelmatig inbraakpogingen, hoewel er niks te vinden is. 

Het gebouw van de groendienst op de top van de heuvel bevat de toegang tot de bunker. De bunker werd in 1938 gebouwd en zou niet echt dienst doen in het verweer tegen de Duitsers. Ze palmden de bunker in en de zone werd verboden gebied voor burgers. Ze zorgden zelf voor een uitbreiding, en palmden ook de châlet suisse in. De bunker werd in brand gestoken, toen ze vertrokken en zou later door de civiele bescherming in gebruik worden genomen om metingen te doen naar radioactiviteit, behalve die ene keer toen het er echt toe deed. Het is vreemd om je in te beelden dat er tot in de jaren negentig nog oefeningen waren en het alarm op donderdag van daar werd aangestoken. Misschien nog vreemder zijn de foto's van een pensionering in de ontspanningsruimte, klein en iedereen aan het roken. 




You Might Also Like

2 reacties