Fibre Mood LinkParty: Colette

Vandaag ligt het tiende nummer in de winkels en abonnees kregen het al eerder in de brievenbus. Ik kon kiezen uit de patronen op voorhand en...

Vandaag ligt het tiende nummer in de winkels en abonnees kregen het al eerder in de brievenbus. Ik kon kiezen uit de patronen op voorhand en ik wist het redelijk meteen. Ik droom al lang van een jurk als Colette en ik heb al verschillende keren het op mijn zomerlijst gezet, met patronen, met stof maar telkens uitgesteld.

Colette is wat wij een bain de soleil noemen, een aansluitend lijfje, fijne bandjes en een wijd openvallende jurk. Er is in mijn hoofd geen enkel jurkje dat meer zomer schreeuwt dan een bain de soleil. En tegelijkertijd ook een jurk waar ik me over een paar persoonlijke twijfels moet zetten. Ik bekeek de andere patronen met moeite, Colette zou het worden.

Mevrouw Khadetjes en Sterrenstof by Katrien waren alvast twee gelijkgezinde zielen om op de trein te springen. Een zee van tijd kan echter niet verhinderen dat er tegen de deadline aan wordt gewerkt. Het vroeg wat knip- en plakwerk en ook wat keuzes op vlak van stof. Wat dat laatste betreft, had ik geen zin om de draden van mijn overlock te veranderen, dus moest het een stof worden die bij de kleur van draden past. Het is een logica als een andere, en het sluit al een aantal opties uit. Dat zegt natuurlijk iets over mijn voorraad/winkel, maar dat negeer ik nu even.


Ik kreeg gelukkig van tijd tot tijd niet alleen een schop onder mijn kont om verder te doen, ik kreeg ook tips. Zo was er een nogal niet te negeren boodschap om toch een proefversie te maken. Op basis van de beschrijving van de mogelijke knelpunten, wist ik ongeveer waar me aan te verwachten en ik hield het om te beginnen bij een grondige analyse van de maattabel en het verlengen van de patroondelen voor het lijf met 6 cm. Met een borstomtrek van 106 cm en een taille van 95 cm ging ik voor een 46. Dat is mijn lezing van de maattabel op basis van eerdere ervaringen, want als je de tabel erbij neemt van de afgewerkte maten zie je dat ik tussen 46 en 48 zit en met een nauw aansluitend model zou een 46 te krap moeten zitten volgens die tabel.

Ik haalde een proefstof erbij, iemand die al eens bij de Zweden gaat winkelen herkent vast het motief van dekbedovertrek. Ik kocht het jaren geleden over van iemand die er ook al in geknipt had en het bleek onlangs nuttig voor mondmaskers te voeren en nu dus ook als teststof.


Het lijfje stikken leerde me een aantal dingen en zoals steeds, is het geen verloren tijd omdat je liever niet je goede stof wil verprutsen. Ik had eigenlijk kunnen vermoeden dat het lijfje zou gapen aan mijn oksels. Dat is iets wat ik altijd vaststel bij dergelijke patronen, en misschien zou kunnen vermijden bij een full bust adjustment. Nee, ik doe dat eigenlijk nooit en ja, ik zou dat eens moeten leren. Op de rug had ik veel stof over en de rekker in de rug zorgde hier voor weinig hulp. Op goed geluk wat extra innemen hielp. Ik paste mijn patroon aan en knipte in mijn echte stof.
Het is een soort batik die ik kocht in Berlijn, van een Japans merk, katoen die weinig lijkt te kreuken en toch voldoende stevig is zodat ik niet zou moeten voeren en toch ook niet te stug. De rekker maakte ik 2 cm korter en deze keer volgde ik wel de handleiding bij het in elkaar steken van het lijf. Ik paste wel de rits aan, ik liet deze tot bovenaan lopen zodat het kleed volledig open is om er in te stappen, dat maakt het voor mij wat comfortabeler. 

De handleiding volgen betekent dat de jurk eigenlijk zo goed als klaar is voor ik kan passen. Ik maakte nog een foutje bij het voorpand van de rok. Er is een linker en een rechterpand en hoewel ik daar heel goed op gelet had bij het lijfje en opgelucht was dat ik het bijna verkeerd had gedaan, bleek ik er niet aan gedacht te hebben bij het rokpand. Ik foefelde dus een beetje waardoor het valse knopenpad wat smaller is, een rok misschien wat minder rimpelt. Maar kijk, het lijfje en de rest van de jurk past! 

Door het verlengen van het lijf valt de rok in mijn taille en dat is bij het patroon van Colette niet het geval. Voor mij voelt dit echter comfortabeler en dat plooitje in de zijnaad hoopte ik nog weg te werken met de bandjes. En ik knipte niet enkel het lijfje langer, ik knipte ook wat guller bovenaan. Denk 1,5 à 2 cm naadwaarde. Voor mij iets wat ik makkelijker doe dan kan uitspreken. 

Toen ik de jurk aantrok, was ik blij. So blij dat ik vergat te kijken hoe lang de rok valt, ik merkte dat de zakken op de goede hoogte zaten en het niet langer gaapte aan mijn oksels. En ik moest me haasten naar de breiclub. 

De afwerking was voor gisteren, ik had de luxe om een dag verlof te kunnen inplannen, voor de deadlines van mijn hobby. Ik werkte de rand af met biais wat ik zelf handiger vond dat beleg. De stof is voldoende dik om niet te moeten voeren en op deze manier vermijd ik extra plooitjes. Ik koos knopen uit mijn voorraad, ik ben er niet echt wild enthousiast van maar ik had ook geen zin om nieuwe te gaan zoeken. Het gaat om valse knopen, maar ze geven het kleedje wel een extraatje. De bandjes stikte ik vast aangezien je die toch maar één keer op de goede lengte afstelt. En eerlijk, ik had niet veel stof over om de bandjes op de lengte te knippen. Het zorgde nog voor een klein denk momentje. Er zit een richting in de print van de stof en ik moest dus ook denken aan de richting van de print bij de bandjes.  

Ondertussen heb ik de jurk al een tijdje aangehad en weet ik waar de verbeterpunten liggen. Het verlengen van het lijfje is misschien iets te lang uitgevallen, het valt net onder mijn natuurlijke taille. Hierdoor valt mijn rok misschien wat wijd op mijn kont. 

Dat beetje extra bovenaan vind ik zelf wel comfortabel, ik ben nogal bewust van mijn décolleté. Het lijkt misschien maar een cm maar voor mij maakt die een wereld van verschil #schaterlach. De bandjes heb ik zo nauwkeurig mogelijk proberen afstellen, maar misschien moet ik hier nog wat bijsturen. Ik ben al aan het denken aan nog eentje in een ander stofje, misschien dat ik nu wel de draden van mijn overlock vervang #schaterlach.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Die Colette van jou is toch goed uitgevallen! Ik zie in jou een beetje mezelf van figuur, dus ik ga het toch ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen