Dressed: le chemisier

Dressed is het boek van Deer&Doe, het is niet echt een patronenboek, maar een oefening in het samenstellen van een kleerkast die bij je ...

Dressed is het boek van Deer&Doe, het is niet echt een patronenboek, maar een oefening in het samenstellen van een kleerkast die bij je past, bij je figuur, met jouw kleuren, bij jouw bezigheden,...

Er staan ook patronen in, die je moet downloaden van de site en je ziet het kledingstuk op verschillende modellen. Deer & Doe is zo één van die merken die hier al langer mee bezig is en hoewel het een Frans merk is en de papieren versie maar tot 46 gaat, kan je op pdf tot 52 gaan. Bovendien staan bij de foto's van de modellen ook de afmetingen, grootte en omtrek en de maat die het model draagt. In het boek heb je de maattabel en bij elk kledingstuk ook de maten van het afgewerkte kledingstuk, zo kan je zien hoe ruim het valt en of jij dit ook wilt voor je kleding.

Ik ben niet zo wild enthousiast over de patronen, het gaat echt om basisstukken, maar voor mij zitten het t-shirt, de broek en de broekrok alvast heel goed en ik maakte al meerdere exemplaren en ik grijp er ook spontaan naar terug. Mijn oog viel op de chemisier, een simpel bloesje met knopen. Geen kraag maar een mooie open hals. Je hebt de keuze tussen een kort mouwtje en een mouw tot aan de elleboog. Het valt voor mij tot op de tailleband van mijn jeans. Ik maakte het deze keer zonder verlengen, omdat ook het patroon van het t-shirt dat niet nodig heeft.

Ik zocht een stofje voor mondmaskers en kwam dit tegen, groen met zwarte strepen. Het was een cadeautje en ik vond het niet mooi. Maar ik kon het gebruiken om te oefenen, zei hij, want ik naaide toen nog niet lang. Het bleef liggen en het belandde ergens vorige week in de hoop stofjes voor mondmaskers, maar het bleek ook wel groot te zijn eigenlijk.

Ik knipte zaterdag het patroon en de stof en stikte het vlotjes in elkaar. Veel valt er niet over te zeggen, het is een simpel patroon met een beleg. Er zitten geen nepen in en daardoor valt het ook redelijk wijd. Ik maakte een maat kleiner dan ik volgens de maattabel zou moeten maken, maar kom hiermee op de maat die ik normaal bij Deer & Doe maak, 46. En ondertussen herhaal ik dat het maar een cijfer is, dat het een Frans merk is, enfin, u kent het misschien wel.

Verder heeft het vier knopen en daarvan vond ik er wel vier in mijn voorraad. Zoals gezegd verlengde ik het niet maar ik vind dat het wel goed valt van lengte op een jeans. Ik zou het ook wel durven verlengen maar dan zou ik wel gaan experimenteren met nepen op de rug om er toch wat taillering in te steken.


Ik ben niet helemaal overtuigd of het in mijn kleerkast past. Volgens een collega met wie ik vergaderde terwijl ik de laatste knopen vast naaide, is het wel mijn stijl, iets met opvallend en gevoel voor drama als ik het me goed herinner. Of met strepen kan je heel luid zijn.

You Might Also Like

0 reacties