Mijn eerste bh

Ik schreef eerder over mijn enthousiasme voor de patronen van Hari Ito . Toen ze haar workshop rond lingerietechnieken lanceerde was mijn e...

Ik schreef eerder over mijn enthousiasme voor de patronen van Hari Ito. Toen ze haar workshop rond lingerietechnieken lanceerde was mijn eerste vraag of er nog plaats was en mijn tweede of er ook één over bh's ging komen. 

Eind november trok ik twee dagen naar Borgerhout voor een heel uitdagende workshop. Een verslavende workshop ook. Volgend jaar organiseert ze een reeks, beginnend met de lingerietechnieken, eentje over variaties en kantjes, een bh zonder beugels en de bh met beugels. Ik kan het u alleen maar aanraden. 
Het werd een pittig weekend, niet alleen omdat ik extra vroeg de trein moest halen omwille van werken op het spoor maar ook omwille van al die nieuwe technieken en begrippen. De reden dat ik nog niet met het patroon van de rafale bh aan de slag ben geweest heeft ook te maken met al die verschillende begrippen over stoffen en steken en noem maar op.
De eerste stap was het maken van een cup in baalkatoen. In mijn geval waren dat er twee. Of nee, het nameten van de maten, want er waren wel wat twijfels over de maat die ze voor ons klaar gelegd had en de maat in de winkel. Meteen bleek ook al dat het niet zo simpel is om de goede maat in de winkel te vinden.
Toen we ook nog met de beugel probeerden, was duidelijk dat het patroon aangepast zou moeten worden. In de confectie gaat men uit van druppelvormige borsten, mooi maar slechts één van de types van borsten. Nu heb ik meestal wel niet zo veel problemen om een passende bh te vinden, maar ik weet ondertussen ook wel waar ik op moet letten en welke merken smallere beugels hebben dan andere.

Op het einde van de eerste dag konden we nog niet passen, tot onze teleurstelling, het zag er wel al een bh uit, maar er was nog serieus wat werk aan de winkel. Ik was wel kapot en had er geen bezwaar tegen dat we om half vijf stopten. 

De dag nadien was het tijd voor elastieken, bandjes en picot. Met de workshop lingerietechnieken had ik al wat ervaring, maar het is duidelijk dat je al ettelijke meters moet gestikt hebben om alles perfect te laten uitkomen. Het vervelende is ook wel dat je al die dingen er moet aangestikt hebben voor je echt deftig kan passen. Liesje heeft nu wel het oog van de specialist om hier en daar wat bij te sturen en te zien of het lukt maar het blijft toch wel moeilijk. Het is ook redelijk emotioneel als plots blijkt dat je gewoon zelf een bh hebt gestikt die past terwijl je dat na ettelijke jaren shoppen in de winkels eigenlijk al hebt opgegeven.

Bij het passen bleek ik de enige te zijn bij wie het niet goed kwam. Niet leuk, maar het bevestigde ook het probleem dat ik met sommige patronen heb. Liesje zorgde voor de aanpassingen op mijn patroon en een volgende versie zou beter moeten zitten. Het lastige is natuurlijk dat elke halve centimeter bij dit kledingstuk er toe doet, een beetje nonchalant stikken, stof met wat meer of minder rek en je mag je patroon weer aanpassen. Ik heb nog niet de tijd gevonden om het aangepaste patroon uit te proberen, maar ik heb wel enorm veel goesting om me er verder in te verdiepen. 

Hari Ito is haar webshop aan het uitbreiden en je kan bij Borgerhub ook pakketjes vinden. Bovendien liet ze al een tip van de sluier oplichten en ik denk dat er nog mooie plannen in het vooruitzicht zijn. Ik ben alvast benieuwd en ik kan je zeggen, je bent in goede handen bij haar.

You Might Also Like

0 reacties