Workshop bij Hari Ito

Het lijkt misschien of ik van de ene workshop naar de andere trek, maar toen ik zag dat Hari Ito  workshops zou organiseren, greep ik mijn k...

Het lijkt misschien of ik van de ene workshop naar de andere trek, maar toen ik zag dat Hari Ito workshops zou organiseren, greep ik mijn kans. En spoiler alert, ik ga binnenkort nog eens.

Ik ken Hari Ito van het geweldige geminus patroon dat ik deze zomer mocht testen en ze heeft ook een geweldig mooie bh voor erbij. Ik schreef me in voor de workshop "start to sew lingerie" met een hoop technieken. We zouden een slipje maken. Nu heb ik er al een aantal gemaakt maar ik heb wel nog veel vragen over stoffen en technieken, dus leek zo'n workshop me ideaal.


Op zaterdag trok ik naar het atelier in Antwerpen en vervloekte ik dat ik te weinig had geslapen. Het deed me denken aan die andere naaiworkshop. Gelukkig liep het deze keer minder verkeerd. We waren maar met drie en zo kregen we heel veel uitleg van Liesje.

Ze heeft een heel pak bagage in het ontwerpen en maken van lingerie. Je kan bij haar ook op maat een setje laten maken, of een bruidsjurk, just saying. Ze heeft een redelijk duidelijke visie van wat ze met haar patronen wil doen en voor welke type vrouw ze die maakt. Ondanks de vermoeidheid bleef ik bij de les en prikkelde ze enorm om meer te weten te komen.

We vertrokken van onze maten die we op het patroon van de geminus aanpasten. Geminus is een patroon in twee lagen, wij maakten de maxi-versie. Ik volgde de instructies, ook al maakte ik het eerder en maakte dus toch een andere versie. Zo deed ik deze keer wel de moeite om rekening te houden met het feit dat mijn heupomtrek en tailleomtrek twee verschillende maten zijn. We tekenden ook de naadwaarde en leerden dat er een verschil in naadwaarde is naargelang de afwerking en hoe die te bepalen.
We kregen stof en fournituren voor één slipje en konden de naaimachines die daar stonden gebruiken. Handig voor iemand die met de trein komt. Of met de fiets, zoals mijn gezelschap.

Lingeriemakers zweren bij een rolmesje en ik moet zeggen, ik heb het niet zo begrepen op die dingen. Ik gilde nog op het laatste naaiweekend, om maar iets te zeggen. Maar deze keer had ik geen excuus en het zal nog wat oefening vragen maar ik heb dus mijn mesje voor het eerst ook gebruikt. 

 Bij slipjes gebruik je de burito techniek en ik moet toegeven dat ik dat bij het testen anders had aangepakt. Maar nu heb ik het gezien en lukt het me om de stappen te onthouden en te weten waar ik op moet letten.
Liesje is niet enkel een vat vol kennis, ze is ook een toffe vrouw met het hart op de tong. Ze heeft nog les gegeven en we waren dan ook in goede handen. Aan de benen stikten we een picot rand, wat ik nog niet eerder heb gedaan en dus was het wel handig om wat uitleg te krijgen. Aan de taille kozen we voor een omvouwelastiek en zo leerden we de twee voornaamste technieken. Ze demonstreerde ook de overlock maar ik denk dat ik het bij mijn naaimachine hou.
Het is ook duidelijk dat ik nog wel wat meters picot zal moeten verwerken om het overal even netjes af te werken. Maar ik blijf erbij, als je dat ziet en daar een opmerking over maakt, kom je te dicht in mijn comfort zone.
Na het stikken was het tijd voor het passen. Bij slipjes zit er weinig anders op dan die volledig af te werken voor je die kan passen. Je kan wel een restje stof gebruiken om een patroon te testen maar sowieso ben je wel je fournituren kwijt en geloof me daar kruipt toch wel wat elastiek in. Je kan je testversie natuurlijk best simpel houden, maar ik leerde dat veel toch ook afhangt van de stof die je gebruikt. Zo bleek bij het passen dat ik misschien toch een maatje minder mag gaan, ook al volgden we de maattabel. Het patroon vraagt 30 à 40% rek, terwijl de stof die we gebruikten 70% rekt. Bij een andere stof, met minder rek, hou ik het dus toch beter op deze maat. Liesje zei dat je nooit één slipje maakt en het werd dus ook duidelijk waarom dat zo is. We pasten het patroon nog wat verder aan en ik kocht nog wat stof en fournituren (ze heeft ook een webshop en gaat deze ook nog uitbreiden). Ik moest vaststellen dat mijn hoofd vol ideeën en inspiratie zat en ik de vermoeidheid niet voelde. Ik kijk alvast uit naar de volgende workshop later deze maand. 

You Might Also Like

0 reacties