Rijgen

Rijgen is een bewerking van een klassieker van Arthur Schnitzler. Het stuk bevat tien scènes over liefde en lust. Sarah Moeremans en Joachim...

Rijgen is een bewerking van een klassieker van Arthur Schnitzler. Het stuk bevat tien scènes over liefde en lust. Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht vertaalden het naar de huidige context en dus werd de spits afgebeten door het swipen op tinder. Een beetje onvermijdelijk, vermoed ik. Het zet ook meteen de toon en de lachers in het publiek worden op hun wenken bediend. Ik leerde alvast dat het ontbreken van tekst bij hun tinderprofiel betekent dat de vrouw een gebrek aan zelfvertrouwen heeft of dat ze er van uit gaat dat haar looks voldoende zijn. De zoektocht naar de ander, het onvermogen om lief te hebben, het onbegrip van een partner,... het blijven actuele thema's.

Louis van der Waal, Ariane van Vliet en Peter Seynaeve wisselen van rol bij elke scène. Net zoals hun outfit en de scène regelmatig veranderde. Het was niet altijd duidelijk wat de achterliggende reden van de kledingwissel was en of het niet eerder gewoon een gimmick was. Soms lopen de wissels tussen de liefdesverhalen vlotjes in elkaar over, soms is het contrast groter. Ook minder voor de hand liggende relaties en verhoudingen komen aan bod. In de marketing lees je dan dat de grenzen afgetast worden, ik was er niet altijd van overtuigd dat het ook goed lukte en het niet eerder gewoon de bedoeling was om te choqueren. Doorheen verschillende scènes kwam vooral het onvermogen om tot liefde te komen naar voren.

Ik koos gisteren opnieuw voor een matinee. Ik vind het eigenlijk wel aangenaam om op zondagnamiddag naar een toneelvoorstelling te gaan. Het is een mooie reden om buiten te komen en te koppelen aan een wandeling. Zeker als het wat druilerig weer is, heb ik soms wel een schop onder mijn kont nodig. Ik vermoed dat het ook zorgt voor een ander publiek dan bij avondvoorstellingen.


Rijgen - trailer from NTGent on Vimeo.

De acteurs gaan regelmatig in interactie met het publiek. Ik vond het een aangename voorstelling, ik heb moeten lachen, maar al bij al had de voorstelling misschien weinig om het lijf.

Rijgen, gezien op zondag 20 oktober in NTGent Minnemeers. Nog in Gent tot 6 december en ook op tour. 

You Might Also Like

0 reacties