Mei Plasticvrij

Mei lijkt wel de maand van de uitdagingen.  Mei Plasticvrij  is er eentje die ik wel genegen ben. Meer dan eens lijkt mijn vuilniszak te bes...

Mei lijkt wel de maand van de uitdagingen. Mei Plasticvrij is er eentje die ik wel genegen ben. Meer dan eens lijkt mijn vuilniszak te bestaan uit plastiek. Misschien een beetje logisch omdat ik sorteer, papier, pmd, groen. Maar toch, soms lijkt het bij het uitpakken van mijn boodschappen en ze in de koelkast of kast plaatsen dat ik een hoop plastiek over hou. Omdat er meerdere verpakkingen bij elkaar worden gehouden met plastiek, omdat ik in de supermarkt schaaltjes vlees/vis/kaas koop, omdat...


Deze uitdaging hangt heel hard samen met hoe ik boodschappen doe. Hoewel ik vaak bij Ohne binnenloop koop ik nog wel vlees/vis/kaas in de supermarkt en dan kan ik die plastieken verpakkingen moeilijk vermijden. Soms is het ook de afweging, want ondanks die verpakkingen betekent het dan wel dat ik zelf kook en niet gewoon snel een kant-en-klare maaltijd koop. Sushi, slaatje,... allemaal verpakt in plastieken schaaltjes die éénmaal worden gebruikt.

Vandaag begon ik de uitdaging met een bezoekje bij Ohne, vlakbij mij om de hoek, wat al meteen een groot voordeel is. Ik vulde twee glazen flessen, die gaan nadien in de vaatwas en worden dan weer bijgevuld. Ik vulde een plastieken doos met pasta, een verpakking van bij pit&pit die ik al een aantal keren heb gehergebruikt. Ik bestel er trouwens niet meer omdat ik niet wist wat ik nog met die plastieken bokalen aan moest. Drie tupperware potten, die kan je trouwens terug in leveren als ze versleten zijn, dus ideaal om te blijven gebruiken, eentje met berloumi, eentje met noten en eentje met sojagehakt. Dat laatste is de eerste keer dat ik het probeer. De radijsjes en avocado bracht ik mee zonder verpakking, voor de champignons, spinazie en postelein had ik een herbruikbaar zakje bij. Twee ervan zijn trouwens gekocht bij Delhaize en laten zien dat het daar ook wel met een beetje minder plastiek kan. Wat je niet ziet, is mijn nieuwe bamboo tandenborstel, de eerste was aan vervanging toe.

Ik hoop deze maand wat minder overbodig plastiek te kopen en ook minder de vuilniszak buiten te hoeven zetten. De plastieken verpakkingen die nog in de koelkast staan ga ik zeker leeg eten, maar ik hoop er minder nieuwe mee binnen te brengen, dat betekent dus wat beter nadenken bij het boodschappen doen en misschien ook wel de supermarkt wat meer vermijden.

En jij? Doe jij mee? Heb je tips? Je vindt er op de site van Mei Plastic Vrij maar ook via e!colle de podcast over afvalarm leven.

You Might Also Like

0 reacties