Indigo goesting

Anne-Sylvie Godeau van Lutea  kwam voor een workshop naar Bart & Francis in Kortrijk. Ze heeft een bedrijf in ecologische pigmenten, pi...

Anne-Sylvie Godeau van Lutea kwam voor een workshop naar Bart & Francis in Kortrijk. Ze heeft een bedrijf in ecologische pigmenten, pigmenten die voor aquarel en verven kunnen gebruikt worden.  Ze kweekt indigo-planten en oogst deze om de pigmenten te extraheren. We kregen een hele uitleg over haar parcours en het productieproces. Ze heeft zelf weinig met textiel, maar het is wel een makkelijke manier om te demonstreren en ze organiseert ook stages.


Indigo is een heel specifieke kleur, die je in laagjes aanbrengt omdat het niet zo makkelijk hecht. Een jeans zal vaak ook nog lang kleur blijven afgeven en zachtjes aan verkleuren naar een blekere kleur blauw. Ik was nieuwsgierig. Ik volgde eerder een workshop met natuurlijke kleurstoffen en hoewel ik het leuk vond, was ik toch ook niet helemaal overtuigd. Het vroeg wel wat handigheid en grondstoffen, zonder dat je echt zeker bent van het resultaat. En dat is ook bij indigo het geval. Je moet de kleur laagje per laagje aanbrengen, telkens zie je de kleur ook blauwer worden bij de aanraking met de lucht, maar je weet niet goed hoe je zal eindigen. Voor die echt donkere indigo kleuren heb je vooral geduld nodig bleek.

Anne-Sylvie toonde ons hoe makkelijk het was om een verfbad te maken met haar pigmenten, ongebluste kalk en fructose. We kregen twee strengen: merino en een combinatie van zijde en mohair. Het was echt fijn om te zien hoe verschillend de strengen werden zelfs als ze gelijktijdig in hetzelfde bad gingen. Na de eerste laag begon iedereen ook wat meer te experimenteren, met een dégradé of net niet. We hadden kleren aan die vuil mochten worden, wat ook nodig is als je de draden aan de lucht wil blootstellen maar het was ook best nog koud buiten om met natte wol in je handen bezig te zijn.De klik is bij mij duidelijk gemaakt, ook al had ik vooraf zo mijn twijfels, ik kocht een potje pigmenten en plan deze zomer mijn terras in te palmen. Ik kocht alvast een paar strengen en zoek nog de andere benodigheden. Bij anderen was het net andersom, vooraf waren ze heel enthousiast maar door er mee bezig te zijn gingen ze beseffen dat hun idee misschien te ambitieus was.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Als je gemalen pigmenten nodig hebt; geef een gil (ik volg niet zo goed wat je juist bedoelt maar ik heb massa's pigmenten liggen die ik gebruik om verf te maken). Ik vind het alvast een boeiende wereld - ook al gebruik ik die voor andere toepassingen ;) - maar soms ook frustrerend, omwille van die hechting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, geen idee, de uitleg was in het Frans, dus dat zorgt wel voor wat lost in translation. Ik heb een potje gekocht, dus voor een eerste poging kan ik zeker weg.

      Verwijderen