Museumpass: Theodoor Van Loon

Met je museumpass mag je in Bozar gratis naar één tijdelijke tentoonstelling per dag. Ik was een weekendje in Brussel en dacht mijn twee dag...

Met je museumpass mag je in Bozar gratis naar één tijdelijke tentoonstelling per dag. Ik was een weekendje in Brussel en dacht mijn twee dagen te verdelen over de twee tentoonstellingen in Bozar die ik wil zien. Dat was iets te optimistisch van mijn kant. Maar ik ben desalniettemin heel tevreden met de tentoonstelling over Theodoor Van Loon die ik zag.

Hij is een schilder uit de zuidelijke Nederlanden en liet zich duidelijk inspireren door de kunst van Caravaggio. De tentoonstelling is dan ook een absolute aanrader voor wie houdt van monumentale schilderijen in fantastische kleuren. Mijn telefoonfoto's doen deze schilderijen absoluut geen eer aan.

Indrukwekkend vond ik de voorlaatste ruimte waar drie schilderijen met de aanbidding van de nakomeling van God hingen. Drie bijna exact dezelfde schilderijen, eentje ondertekend door Van Loon, wat zeldzaam is, eentje uit zijn atelier en eentje dat aan iemand anders is toegewezen. Op één van de schilderijen komt hij ook voor. Ik heb het niet over kleine schilderijen, maar echt schilderijen die heel de ruimte vullen. Het was niet zo vreemd dat er van een schilderij meerdere versies bestonden, maar dat ze zo naast elkaar hangen heb ik nog niet eerder gezien.
Nog te zien tot 13 januari in Bozar. 

You Might Also Like

0 reacties