Buzz, de voorstelling

Gisteren heerste in de Kopergietery de gespannen en opgewonden sfeer van een première. De affiches van Buzz vulden één van de muren. En nat...

Gisteren heerste in de Kopergietery de gespannen en opgewonden sfeer van een première. De affiches van Buzz vulden één van de muren. En natuurlijk was het ook de eerste keer om de nieuwe zaal te bewonderen. 
Ik las het boek vrij recent nog en het had me helemaal gegrepen. Of beter Mattias had me gegrepen. Buzz Aldrin, waar ben je gebleven is het debuut van Johan Harstad. Het is een verhaal van een grote liefde en die kwijt te raken maar ook een verhaal over hoe je in het leven kan staan. Mattias wil niet in de kijker lopen, hij wil gewoon publiek zijn.

Charlotte Vandermeersch bewerkte het boek tot een voorstelling en bracht ook zelf de monoloog. En hoewel het niet mogelijk is om alles uit het boek te vertellen slaagde ze er toch heel goed om de essentie uit het boek te halen, evenwel zonder te ver van het verhaal af te wijken. Ik hoorde echt passages uit het boek. Mattias vertelde me wat er toen gebeurde en wat hij dacht. En nee, het was niet vreemd dat mattias gespeeld werd door Charlotte.

Met een monoloog van dik anderhalf uur heb je toch wel een steek verhaal of een goede acteur nodig. In dit geval hadden we beide. We hingen aan haar lippen en het werd bij momenten muisstil in de zaal. Net zoals in het boek kregen we ook andere stemmen te horen. Vandermeersch speelde met mimiek en stemmetjes. Er waren passages in het Engels van de huisgenoten op de faroer eilanden.  Havstein die Mattias opving had dan weer een eigen taal. Vandermeersch zong ook, want wie het boek las, weet hoe belangrijk zingen is. Ik was onder de indruk van haar stem. Ze werd begeleid door twee muzikanten die een hele reeks instrumenten bespeelden. En dan waren er nog de visuele effecten die onder andere de desolaatheid van het landschap op de faroer toonden.

Ik heb enorm genoten van de voorstelling, ook al gad ik het boek nog maar recent gelezen en vreesde ik dat het te vers in mijn geheugen lag om open te staan voor een voorstelling. Misschien omdat ze dicht bij de tekst bleef? Ik weet niet, ik denk vooral dat het aan de geweldige prestatie lag. Aanrader dus!

Buzz, van Arsenaal/Lazarus, KGbe en Kopergietery, gezien op 19 oktober in première bij de Kopergietery. Nog op 20 en 26 oktober in de Kopergietery, daarna op tournee.

You Might Also Like

0 reacties