Museumpassmusées: Kanal Brussel

Ik haastte me om een museumpass aan te schaffen in voorverkoop voor de officiële lancering in september. Ik was te laat voor die met Rinus ...

Ik haastte me om een museumpass aan te schaffen in voorverkoop voor de officiële lancering in september. Ik was te laat voor die met Rinus Van de Velde op de cover maar ik kan me heel goed in deze tekening vinden. Vincent Glowinski deed niet meteen een belletje rinkelen maar Bonom des te meer. Ik zag de spin die hij schilderde een hele tijd toen ik spoorde naar Brussel, dus het leek maar logisch om deze te kiezen. 
Het eerste museum van mijn lijstje was Kanal Brussel. In de oude citroën garage heeft Pompidou een museum geopend. In een ver verleden deed ik onderzoek naar de bedrijven in de Brusselse havenzone en die garage had toen al een aantrekkingskracht. Dus eens binnen kunnen gaan kijken trok me zeker aan...

Wat me ongetwijfeld het meest zal bij blijven is de enorme ruimte. De garage is zo veel groter dan ik ooit gedacht heb, met verschillende verdiepingen en verschillende zones. Voor een museum is het nog wat zoeken. Er zijn vier parcours, volg de gekleurde lijnen en ik raakte niet veel wijzer uit de uitleg. Ik had ook niet echt het geduld ervoor vrees ik, dus ging ik ze maar af zoals ik er zin in had. Bij elk parcours word je ook gedwongen op je stappen terug te komen en misschien zorgt dat er wel voor dat je denkt dat het groter is.

Het was er best druk, maar het gebouw kan wel wat volk verdragen. Dus ik had niet echt het gevoel dat het te druk was, misschien wel in de zones waar je maar met een beperkt aantal mensen binnen mag.
Ik zag leuke dingen maar ik zag ook dingen waar ik niet warm of koud van word. Ik hield eigenlijk vooral van de dingen die me deden denken aan de oude garage of oude kantoren. Voor mij had het eigenlijk best wel wat meer mogen zijn. Maar tegelijkertijd waren er nu ook al veel indrukken dat nog meer misschien ook niet meer goed zou zijn.

 Hoger waren filminstallaties en hoewel ik vaak niet het geduld heb om deze lang te bekijken, vond ik deze best indrukwekkend. Het ging om relatief korte loops en er werd met simpele bewegingen geëxperimenteerd.
Als er één kunstwerk me zal bij blijven is het deze in de oude kleedkamers van de garage. Ik kan er eigenlijk weinig over vertellen om het effect niet te verpesten voor als je nog gaat kijken, maar oh boy, dit was indrukwekkend.

Er is ook een zone met streetfood trucks, niet meteen met iets kleins om te knabbelen voor het hongertje dat opdook maar wel Vietnamees of een burger. Ik ontdekte ook dat het museum pas vanaf de middag open gaat en dit tot laat in de avond, wat eigenlijk ook wel speciaal is. Het museum is relatief dicht bij mijn werk en misschien loop ik nog wel eens langs.


You Might Also Like

0 reacties