Kiemen en microgroenten

In de oude bibliotheek van Gent is tijdelijk een Nest gebouwd, een Nest voor verschillende initiatieven. Eén ervan is Groei Nest, een initi...

In de oude bibliotheek van Gent is tijdelijk een Nest gebouwd, een Nest voor verschillende initiatieven. Eén ervan is Groei Nest, een initiatief rond stadslandbouw, ze verenigen meerdere gelijkgezinden, experimenteren op het zesde verdiep en organiseren workshops voor u en mij. Ik ging naar een workshop over kiemen en microgroenten. 

In één van mijn talloze buien van goede voornemens kocht ik wel al eens schaaltjes bij Dille en Kamille om het te proberen. Of beter, ik kocht twee schaaltjes, een hoop zakjes, en ook bij Aveve en de nieuwe tuin. Als ik met plannen zit, dan durf ik wel eens over enthousiast reageren, ik geef het toe. Maar ik heb wel regelmatig mijn schaaltjes gevuld, vaak afwisselend, zodat er altijd wel kiemen waren. Alleen ontbrak wel iets. 

We kregen de uitleg van Tom van Pachagreens. Hij kweekt zelf microgroenten en kiemen voor de horeca. We mochten ook proeven en proefden het verschil tussen zaden geteeld als kiemen (in bokalen) en als microgroenten (op aarde).  Er werden ook tips uitgewisseld tussen de deelnemers, bij sommigen vroeg ik me echt af wat ze kwamen doen! Op het einde mochten we ook een shotje tarwegras drinken.

Heb ik iets bijgeleerd? Ja, toch wel, sommige dingen wist ik, ook uit ondervinding soms. Zoals dat zaden ook kunnen schimmelen als ze te dicht op elkaar liggen en dat je bepaalde soorten best niet te lang laat doorgroeien als je ze lekker wil houden. Maar vooral heeft hij me veel zin gegeven om zelf te proberen. Alleszins om het kiemen met meer zaden te proberen, ik blijf wat terughoudend over microgroenten omdat ik twijfel over mijn groene vingers en de oplettendheid die ik er voor moet aan de dag leggen. Tom had ook bokalen en een afdruiprek (ikea heeft een startersset voor mensen die eens kiemen willen proberen). Het bracht me wel op een idee en ik zocht kleinere bokalen, liefst met gaatjes, het werden kleine strooipotjes. Ik ben nog niet helemaal overtuigd, kleinere zaadjes spoelen weg door de gaatjes, bij de grotere is het nog wat zoeken met het water, maar wie weet, lukt het wel om meerdere soorten gelijktijdig te groeien en zo lekkere combinaties te maken.


You Might Also Like

0 reacties