Bilbao, eindelijk!

De eerste keer dat ik in Bilbao was, moet meer dan tien jaar geleden zijn. We trokken met onze tent door Spaans Baskenlznd. Gewapend met een...

De eerste keer dat ik in Bilbao was, moet meer dan tien jaar geleden zijn. We trokken met onze tent door Spaans Baskenlznd. Gewapend met een handvol woorden Spaans en de ontreddering toen die allemaal oververfd bleken. We maakten de typische fouten, van camping veranderen op 15 augustus zonder dat we wisten waarheen. Maar we aten superlekker en dronken te veel wijn. Ik proefde inktvis in zwarte saus en we vielen voor een plaatselijk dessert met honing, waarvan ik me de naam niet meer herinner. Menig restauranthouder was gecharmeerd door onze kennis van de lokale keuken.


Bilbao bezochten we in amper een dag en de grootste tijd ging naar het Guggenheim museum. We aten ongelooflijk lekker op een terras op een plein omgeven met muren en zeiden toen al dat we nog eens zouden terugkomen.

Nu ben ik er. Het leek de ideale bestemming voor een paar dagen er tussenuit. Onderweg werd mijn verkoudheid erger en bleek de apotheek de eerste halte. Ook dat bracht herinneringen boven, want had ik niet in mijn paar woorden Spaans lipbalsem gaan halen?

Mijn reisgids is te laat toegekomen en dus loop ik de stad wat op goed geluk door. Al heb ik op voorhand wel opgezocht wanneer het Guggenheim open is enzo. Meer voorbereiding is niet gelukt en dat is niet erg. De stad is niet zo groot en ik loop graag gewoon rond. De stad is verrassend groen en er is ruimte voor voetgangers. Je kan rustig langs de rivier wandelen, de auto's rijden verder weg, wat me zo gestoord had in Amsterdam. Verder is het een bonte mix van kleuren en stijlen. Een oude industriestad, de rivier en veel kunst op straat. Soms niet zo mooi, maar het valt wel op dat er aandacht aan besteed is.

Mijn hotel is gevestigd in de oude stad en perfect gelegen. Maar wat ik was vergeten is hoe veel zich van het leven op straat afspeelt. Zelfs al regent het... In die oude nauwe straatjes galmt dat dus wel eens. Maar ook op café vind ik ze vaak luid. Al is het ook heerlijk om naar te kijken, dat temperament!

En ook wennen, is het late uur waarop men eet. Ik heb al te horen gekregen dat de kok nog moest komen. Mijn verkoudheid speelt me hier zeker parten. Maar als ik door het Guggenheim loop en ik hoor een koppel ruzie maken, dan ben ik blij dat ik gewoon zelf beslis wat ik doe en waar ik heen ga.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Je doet me zin krijgen om naar Bilbao te reizen. Houd van de Spaanse taal en van steden.

    BeantwoordenVerwijderen