Dagen zonder

De man voor me in de refter prijst het aantal stukken vlees bij de mixed grill. Zijn collega knikt en bestelt hetzelfde. "En voor u?&qu...

De man voor me in de refter prijst het aantal stukken vlees bij de mixed grill. Zijn collega knikt en bestelt hetzelfde. "En voor u?" "De vegetarische pasta, graag", zeg ik. De man voor me proeft de woorden: "vegetarische pasta.... Bent u tegen vlees?" Ik kijk verbaasd en schud het hoofd. "Ik werk voor landbouw en heb een landbouwbedrijf, dus ik steun de sector..." Hij wijst naar de grill plaat. "Mijn groenten komen ook van een landbouwbedrijf", zeg ik, ook al weet ik dat ik me eigenlijk de moeite kan besparen. "Een anderlandbouwbedrijf," zegt hij. En of ik ook zo radicaal en onverdraagzaam ben, wil hij nog weten.


Ik doe dit jaar weer mee, aan veertig dagen zonder vlees, een beetje met dezelfde regels die ik me de voorbije jaren heb opgelegd. Ik registreer elke dag en verplicht niemand om vegetarisch voor mij te koken. Zelf doe ik wel de inspanning, en ook buitenshuis, al weet ik ook al dat ik naar Edinburgh ga en nu al popel om een ontbijt met alles erop en eraan te eten. Maar ik wil wel wat minder vlees of vis eten.

Bij de nieuwe uitdagingen, spreekt het niet weggooien van eten me het meest aan. Met mijn groentenpakket is koken met seizoensgroenten simpel geworden. Maar ook minder eten in wegwerpverpakkingen kopen lijkt me een mooie uitdaging. Ik had vorige week discussie met de beveiliging in het Vlaams parlement, waarom zat mijn ontbijt in een metalen blikje? Gewoon omdat het mooi en handig is? En ideaal om mijn homemade granola mee te nemen op de trein. En ja, ik heb die met een roze deksel (en ook met een groen).

You Might Also Like

2 reacties

  1. Ik doe ook weer mee, maar omdat ik zwanger ben en mijn huisarts het geen goed idee vond om alles "radicaal" om te gooien, ga ik voor di, do en za zonder vlees maar ga ik wel voor de andere uitdagingen (seizoensgroenten, minder verpakking, en vooral minder weggooien). Net zoals jij dring ik dit aan niemand op (alleen vriendlief moet 's avonds mee eten, ik ga niet dubbel koken). Veel succes en vooral, laat het smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom zou een ontbijt niet in een mooi blikje mogen? Niets van aantrekken hoor. En die man in de rij, had die nog nooit van flexitariërs gehoord?

    BeantwoordenVerwijderen