Terug en vooruit

Dat het wel een jaar was en ik waarschijnlijk wel uitkeek naar een nieuw jaar en dat het alleen maar beter kon worden, zoiets, zei ze en ze ...

Dat het wel een jaar was en ik waarschijnlijk wel uitkeek naar een nieuw jaar en dat het alleen maar beter kon worden, zoiets, zei ze en ze gaf me een knuffel. Ik kreeg spontaan een krop in de keel en knikte. Maar eigenlijk weet ik het niet goed.

Ja, het is lastig geweest. Ja, het is soms nog best lastig. Daar moet ik niet flauw om doen, het is zo. Maar het is niet iets waar ik helemaal machteloos tegen ben, zoals gezondheidsproblemen ofzo. Ik merk dat ik gemakkelijkheidshalve het jaar indeel: alleen met twee, alleen-alleen die periode wordt dan ook nog ingedeeld in voor en na de thesis.

De studie werd afgerond met een meer dan behoorlijk resultaat en ik kijk met dubbele gevoelens terug. Een grote opluchting dat deze kerstperiode gewoon mijn goesting doen is en geen boeken en notities. Maar ook geen exclusieve aandacht voor wat intellectueel gewroet, gewoon focussen op één ding. En die thesisperiode... Vreselijk om vast te stellen dat ik gedurende die weken weinig mensen heb gezien, en dat dat eigenlijk ook wel schandalig was, maar ook geweldig trots.

De breuk, iedereen heeft een mening, ja en ik ben niet geïnteresseerd, dank je en sorry, ik probeer het ook zelf te begrijpen. Ik probeer nog steeds lief te zijn voor mezelf, wat soms beter lukt dan anders. En vooral, ik probeer de onrust in bedwang te houden. De grote golven zijn wat gaan liggen, maar steken soms toch nog venijnig de kop op. Ik heb een kant van mezelf leren kennen die ik niet wist dat ik die had en ik ontdekte ook stukjes die ik dacht kwijt te zijn geraakt. Ik rol ook wel eens met mijn ogen als ik naar al die impulsiviteit kijk en ik word soms ook moe van de dramaqueen die ik duidelijk ook kan zijn. Maar even vaak moet ik hard lachen, het wordt beter, ik ben er zeker van.

2015 was een jaar van afscheid nemen en ik ben daar geen held in, zoveel is duidelijk. Maar ik ontmoette ook nieuwe mensen of ik leerde mensen beter kennen, en dat is ook leuk! Er waren leuke babbels en zotte plannen. Meer van dat!

Voor 2016 volg ik het voorbeeld van een paar podcasters van vorig jaar en ik kies een woord, geen voornemen(s), maar een woord dat richtinggevend moet zijn voor de dingen die ik doe. Ik heb er niet echt over nagedacht, het viel me gewoon in: bewuster. Ik wil bewuster omgaan met mezelf, met anderen, met dingen.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Ik wens je een geweldig nieuw jaar.
    Bewuster: een mooi woord voor 2016

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maarheuh... geef je met die comparatief niet kritiek op jouw bewust-zijn van 198x - 2015?
    Ik wens je mildheid en wildheid voor 2016!

    BeantwoordenVerwijderen