#boostyourpositivity: show your body

Lies van Oontje  zorgde deze week voor een moeilijke uitdaging in het kader van Boost your positivity . Ze beschrijft in haar post  haar tip...

Lies van Oontje zorgde deze week voor een moeilijke uitdaging in het kader van Boost your positivity. Ze beschrijft in haar post haar tips voor een goede verhouding tussen body en mind, met lopen en zwemmen. Ik moest mijn hoofd schudden toen ze haar lijf beschrijft, ik herken het goed en ik zou beter een voorbeeld aan haar nemen als het op sporten aan komt.

Mijn lijf en ik, het is een beetje moeilijk. Van onhandige opmerkingen in mijn puberteit tot commentaar tijdens de relatiespanningen. Feit is dat ik nog nooit zo veel heb gewogen. Of beter vorige zomer dan toch, want toen ik deze week me nog eens op de weegschaal waagde bleek er drie à vier kilo minder op de teller te staan. Het is nog steeds te veel maar het heeft wel hoop dat ik met een minimum aan inspanningen toch al wat dichter bij mijn streefgewicht ben geraakt. Ik had me wat laten gaan, wat te veel verwennerijen met suiker en zo van die dingen.

Nu zit het hem niet enkel in de kilo's, ik kamp al jaren met wat zich het best laat omschrijven als chronische buikpijn. Van gerommel op de achtergrond tot steken waar niks tegen helpt. Ik sukkelde naar de huisarts die me rust voorschreef en ten slotte zei dat het tussen mijn oren zat, via een andere huisarts die een oude galsteen ontdekte naar de specialist die mij een beschrijving gaf van prikkelbare darmsyndroom, wat perfect aan mijn klachten beantwoordt en waarvan behandeling moeilijk is. Elke patiënt is anders en elke patiënt reageert op andere zaken. Met een diëtiste zocht ik naar de oorzaak, het eetdagboek dat ik bij hield bevestigde de diagnose.


De klemtoon lag op het vinden van de oorzaak van de pijn voor we het overgewicht zouden aanpakken. Op de zwarte lijst kwamen kaas en paprika, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet van mag eten. Wel dat ze klachten kunnen veroorzaken en kaas is nu eenmaal een categorie die verdere verfijning nodig had. Nu zoveel weken later weet ik al beter welke kaas ik beter mijd en welke kaas eigenlijk geen reactie heeft. Dit is een opluchting voor iemand die zo graag kaas eet. Andere zuivelproducten hoef ik niet te mijden, maar ik wissel nu meer af met plantaardige producten en zuivelproducten van schapen of geiten. Lekker en aangezien de klachten zich minder manifesteren denk ik dat het ook helpt. 

Mijn buik blijft in alle opzichten een probleemzone. Als ik de vraag krijg of ik zwanger ben, is dit meestal op de momenten dat ik ongelooflijk veel pijn heb, ik kan je verzekeren dat dit niet leuk is. En de extra kilo's hopen zich zeker in deze zone op. Ik probeer het te verdoezelen met kledij maar vooral probeer ik om mijn eetgewoontes verder te verbeteren. Meer groenten, minder gefrituurde zaken. Voorlopig nog niet echt plannen om weer punten te gaan tellen, maar eigenlijk zou dit misschien wel een goede zaak zijn. 

Hoe ik me voel, bepaalt in grote mate ook hoe mijn lijf zich gedraagt en omgekeerd. Als mijn hoofd overloopt van de ideeën of als het stormt dan wreekt zich dat op mijn lijf. Dan moet ik naar buiten en moet ik stappen, stappen en stappen. Het is één van de dingen die ik de afgelopen maanden geleerd heb. Misschien zou lopen voor een sneller resultaat zorgen? 

You Might Also Like

0 reacties