Poepsimpel

Thuiskomen en snel een recensie schrijven.... Wat heb ik dat gemist. Maar Het Project is terug en we doen ons goesting op facebook . Vana...

Thuiskomen en snel een recensie schrijven.... Wat heb ik dat gemist. Maar Het Project is terug en we doen ons goesting op facebook.

Vanavond ging Poepsimpel, de nieuwe van Arne Sierens in première in het NTGent. Het werd een feestje! Nog deze week te zien tijdens het Festival van Vlaanderen. De voorstelling speelt volgend voorjaar ook in de Vooruit, maar alle voorstellingen zijn al uitverkocht.

De ingrediënten lijken simpel: een tekst met van een meesterschrijver in het vinden van kleine verhalen met vinnige dialogen, drie topacteurs die fantastisch op elkaar ingespeeld zijn en de nodige bekken kunnen trekken, live muzikale begeleiding van Jean-Yves Evrard en een decor dat zich voortdurend aanpast aan de situatie.


Titus De Voogdt, Robrecht Vanden Thoren en Tom Vermeir zetten met hun drieën vijf personages neer. Tom Vermeir is de "baron". Hij heeft zijn kasteel verkocht en gaat op een appartement wonen. Een laatste keer nodigt hij de mensen uit die hem nauw aan het hart liggen. Zijn ex-vrouw en zoon, beide vertolkt door Titus De Voogdt en de buurman zonder geluk en zijn jonge vlam, vertolkt door Robrecht Vanden Thoren.
Het wisselen van rollen en kostuums werkt op de lachspieren, maar vooral de dialogen doen hun werk. Het lijkt om heel banale gesprekken te gaan, tussen koppels, tussen ouder en zoon, tussen jeugdvrienden. De bottomline van het stuk is aantonen hoe ingewikkeld het leven wel is, en vooral hoe ingewikkeld we het zelf maken. Heel herkenbaar allemaal. Maar telkens is er die kleine twist, dat gouden randje dat zorgt voor de wrange nasmaak of de gulle lach. En ook gebracht in het mooiste verkavelingsvlaams met diverse accenten. Ik ben goed in het verbergen van mijn eigen streek en durf er dan ook niet de vinger op leggen. Bovendien verdenk ik ze ervan om accenten te mengen, Denk Limburgse zangerige klanken en rollende Franse r-en, maar vooral ook Oost- en West-Vlaams.

Poepsimpel is zeker een aanrader. Ik zou het één van de meer luchtige stukken van Arne Sierens durven noemen. Heel toegankelijk en het verveelt op geen enkel moment.

You Might Also Like

3 reacties

  1. De kaarten in Gent waren in geen tijd uitverkocht, ik heb het dus gemist. Bedankt voor deze recensie, dus. En blij dat jullie met het project verder doen op FB.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er komen nieuwe kaartjes : http://www.compagnie-cecilia.be/nl-be/tickets

    BeantwoordenVerwijderen