Verlof?

Iedereen die naar mijn vakantieplannen vroeg keek wat verbaasd toen ik over mijn thesis vertelde. Of het enthousiasme... Want echt, ik keek ...

Iedereen die naar mijn vakantieplannen vroeg keek wat verbaasd toen ik over mijn thesis vertelde. Of het enthousiasme... Want echt, ik keek er al een tijdje naar uit.


Het schema was om overdag te lezen of te schrijven en 's avonds te feesten. Iets waar de meesten schamper op reageerden. En dat ik toch ook wat verlof moest pakken.


Discipline is zeker een werkpunt. Maar zelfs al zat ik niet stil aan de keukentafel, in mijn hoofd maalde het en werkte ik een opbouw op. Ik noteerde hier en daar wat structuur en zelfs waar ik de bron zou kunnen vinden om dat uit te werken. Of wie ik zou kunnen citeren. En terwijl ik zo bezig was zonder echt bezig te zijn overwoog ik om stukken uit dat eerste hoofdstuk te schrappen. Ballast, zei ik, maar ik beloofde dat ik eerst zou schrijven voor ik zou schrappen, want de vriend die ik het vertelde keek al bezorgd. 


Ik heb dan wel de gewoonte om te schrijven en ik ken het onderwerp ook wel redelijk goed. Het is anders. Ik moet dingen in vraag stellen die ik anders voor vanzelfsprekend neem. Ik moet onderbouwen met wetenschappelijke literatuur. Toen ik de opmerkingen van mijn promotor op het eerste hoofdstuk dat al eind april was ingediend las, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn job heeft ongewild en onbewust al een stempel gedrukt op de tekst, zelfs in gewone feitelijke beschrijvingen duiken woorden op die voor mij en mijn collega's misschien normaal en zelfs neutraal te noemen zijn maar voor een buitenstaander duidelijk al een kleur bevatten.

En ja, toen ik vastliep ging ik koffie drinken, zoals ik me had voorgenomen. Schrijven in een koffiebar. Het werd een bijzonder productief uur (of iets meer) en ja, het hoofdstuk kreeg een nieuwe structuur en er werd geschrapt. Althans op papier.

You Might Also Like

1 reacties

  1. het lijkt me een hele opdracht. Mooi hoe je toont dat het wroeten en (her-)structureren is. Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen