Eeek, I steek - part 1

Lees: iek en stiek Dat dit een blogpost met veel plaatjes gaat worden en maar meteen in twee postjes verspreid werd.  Ik breide de ursula ca...

Lees: iek en stiek


Dat dit een blogpost met veel plaatjes gaat worden en maar meteen in twee postjes verspreid werd. 
Ik breide de ursula cardigan van Kate Davies in twee kleuren. Dat het rood uit twee verschillende verfbaden komt is volgens mij te zien, volgens anderen zijn het gedachten en volgens nog anderen is gradient mode of een design feature. Mijn rijverhouding klopte niet helemaal en vooral mijn lijf is wat langer. Dus ik breide met de lintmeter in de buurt. En zo zitten er extra rijen patronen in het lijf. Ik moet zeggen, het breien lukte vlot en hoewel het soms nog wat traag gaat met twee handen heb ik toch serieus al wat opgeschoten. En het heeft goesting doen krijgen in meer. Ook al voelde ik voor het eerst wel mijn handen na het breien. 

Dit is de achterkant. De bedoeling is dat je het hele lijf als een buisvorm breit, zonder rekening te houden met armsgaten en knoopspanden. Op die manier kan je gewoon rechts blijven breien en blijft je spanning gemakkelijker overal gelijk.


Dit is de voorkant. Hier zie je verticale strepen waar ik ga knippen om dan steken op te nemen voor de knoopspanden. De meeste patronen gebruiken 7 steken als steekzone. Helene  Magnusson bij wie ik de workshop volgde vond dit veel. In principe jan je op deze manier ook van een pull-over een cardigan maken zonder dat je steeks voorzien hebt. Ik vond zo een YouTube filmpje.


Ook aan de armsgaten zie je een steekzone. Meestal wordt het patroon onderbroken, maar worden wel de twee kleuren verder gebruikt zodat de draden meegenomen worden.


Ik liet de draden aan de binnenkant gewoon mee gaan, ik legde ze tussendoor niet extra vast. Helene vond dat te veel gedoe. De wol is Jamieson en Smith, ideaal voor fair isle. En bovendien heeft die wol de gewoonte om wat te vervilten met verloop van tijd. Dat is niet erg, dat is de bedoeling. Ik ben natuurlijk ook degene die het gaat dragen, dus ik ga ook wel wat voorzichtig zijn dat ik niet blijf haperen. 

Ik koos ook voor een V-hals ipv de ronde hals uit het patroon. Ik kantte de steken dus meer geleidelijk af tot ik het aantal voor de schouders bereikte.
Ik koos voor een three needle bind off aan de schouders. Kate Davies suggereert om de steken te graften. Maar ik ben er niet  zo een fan van. Bij mij ziet het er dan al snel slordig uit, terwijl de schouders al aandacht genoeg trekken als het over de maat enzo gaat.

You Might Also Like

2 reacties

 1. Ik had de foto's al voorbij zien komen bij de "activiteiten van vrienden" op Ravelry.
  Spannend he, steeken!
  Toen ik een vestje heb gesteekt (of hoe heet dat dan), had ik de verstevigingen met de naaimachine gedaan. Ging prima.
  Ben benieuwd naar het eindresultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. You're doing great, looking good !

  BeantwoordenVerwijderen