Eentje met geduld

Vorige week was er hier geen update van de MKAL. Straks volgt de laatste tip en neem ik het weer op. De derde tip was een rustige tip, dus w...

Vorige week was er hier geen update van de MKAL. Straks volgt de laatste tip en neem ik het weer op.


De derde tip was een rustige tip, dus was er tijd over. Ik voelde het enorm kriebelen om iets nieuw op te zetten. Toen ik in mijn goede voornemens bevlieging mijn queue op ravelry leeg maakte en vulde met patronen en wol die ik gewoon heb klaarliggen, had ik dit soort momenten in gedachten. Het makte de keuze er niet meteen gemakkelijker op, maar ik kon wel meteen aan de slag. Toevallig viel de keuze op de eerste in de rij Firth o Forth van Kate Davies, een losse cardigan om in weg te kruipen, niet meteen iets wat je op een maandje breit, maar wel doenbaar om ook in mooiere dagen verder aan te breien.

De wol is een heerlijke merino in een groengrijze kleur. Ik kocht die in 2009 in Stockholm, als dat geen mooie destash is. Het etiket op de wol zegt een stekenproef van 28, ik hoopte met de kleinste naald (3) ook wel in de buurt van 30 te raken. Het patroon vraagt om een 32. Op rechte naalden lukte een 30 wel. Het patroon vraagt om "4 tot 7 inch positive ease". Maar dat zie ik zo niet zitten. Een maat 40 met een iets afwijkende stekenproef zou ook wel lukken. Het breien van het patroon leek eerst wat tricky maar viel uiteindelijk wel mee. De wol voelt fantastisch en bevestigde mijn liefde. De kleur is moeilijk te fotograferen maar heeft een mooie intense kleur die wat lijkt te veranderen met het licht.


Ik besloot het er op te wagen en zette de honderden steken op voor maat 40, de kleinste maat. Ik nestelde me in de zetel met een serie en breide de avond door. Ideaal omdat mijn lijf blijkbaar wat moest afkicken van examenstress. Ik breide de volledige boord en besloot eens te meten, het leek zo breed.

Toen ik ging meten werd mijn vermoeden bevestigd: 1,60m. Dat is toch wel iets te veel positive ease. Toen ik mijn stekenproef controleerde bleek algauw dat dit de boosdoener was. 25 a 26 steken op rondbreinaalden tegenover de 30 die ik had op rechte naalden. En neem er nog de concentratie van de proeflap bij en je weet dat het niet goed komt. 

Ik ging al op zoek naar een alternatief patroon maar vond niet meteen iets. De match was echt te goed om te negeren. In het ravelry groepje kwamen we zowat gelijktijdig op hetzelfde idee. Waarom niet wat rekenen? Het patroon is redelijk rechttoe rechtaan, dus met wat minder herhalingen van het lacepatroon moet het ook wel lukken. Ik zette een fractie minder steken op en breide de hele week braaf monogaam aan de boord. Zaterdagavond kon ik voor de film aan het patroon beginnen. En zondag deden we van marathon "les revenants", met een soundtrack van Mogwai en een hoog David Lynch gehalte. Vier rijen patroon heb ik al. Omdat 1 van de omslagsteken nogal groot uitviel, brei ik die in de volgende rij nu in de achterste steek. Dat het een langetermijnproject wordt is nu wel duidelijk. Maar ik heb er veel zin in. En straks maak ik nog wat tijd voor de MKAL en ga ik ook wel eens naar Firth o Forth.

You Might Also Like

0 reacties