Die tijd

Ik weet dat de meeste nog rouwen om de zomer die niet was, maar ik ben nu volop aan het genieten. Het weer is goed en de herfst is zo tastba...

Ik weet dat de meeste nog rouwen om de zomer die niet was, maar ik ben nu volop aan het genieten. Het weer is goed en de herfst is zo tastbaar. Mandarijntjes! Speculoos! Pepernoten! de geur van de regen! Warme chocomelk! Noten! Collants! Velours!

Ook ja, ik heb een zwak voor ribfluweel. Altijd al gehad. Zo lang ik me kan herinneren, als kind had ik een rode salopette en ook een felblauwe herinner ik me. En rokjes, altijd prijs. Als student heb ik een rood rokje gedragen tot er letterlijk gaatjes in zaten, van over de velours te wrijven. En dan was er nog een groen met dikke ribbels, een lange zwarte die altijd al wel strak zat, een grijs met kangoeroezak waar je je handen zo kan insteken dat ze elkaar raken en je hard kan knijpen als je het niet eens bent. En dan heb ik het nog niet over de broeken gehad.

En nu maak ik er zelf eentje. Ik word stiekem vrolijk als ik het stofje zie, maar het blijkt niet zo simpel. Je moet de stukken allemaal in dezelfde richting knippen, sowieso met de draad mee maar het is iets ingewikkelder. De meeste stoffen die een richting hebben, wat je wel eens bij regenjassen en wol kunt zien moet je knippen in de richting waarin ze het gladst zijn. Alsof de regen er gemakkelijk zou afvallen. Niet dus bij velours, en wel omwille van de kleur. Je moet het maar eens testen voor een spiegel ofzo. Als je de gladde kant van boven naar beneden houdt, valt de kleur nogal grijs uit. Maar als die van beneden naar boven komt en de haartjes dus wat stug voelen als je over je benen wrijft dan is de kleur mooi vol van kleur. En ja, de exemplaren in de winkel houden daar niet altijd rekening mee. Uitzonderingen zijn dan weer de velours met een print met een richting, wat je nu heel vaak ziet. Daar moet je de boompjes, bloemetjes, beestjes,... gewoon recht zetten, hoe de stof ook loopt, maar voor je ze koopt misschien toch eens checken.

Maar op het lijstje voor het stoffenspektakel: meer velours, ha!

You Might Also Like

2 reacties

  1. weer wat geleerd zie. Ik ga er op letten. Alhoewel ik niet zo'n goede herinneringen heb aan floeren broeken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad... altijd de juiste richting in, en dan is het veel mooier.
    Ben ook niet zo'n fan van floeren broeken (lichtelijk gedegouteerd door teveel dragen in mijn kindertijd) maar ik vind ze wél mooi... maar toch koop ik ze niet... dus ergens is er toch iets blijven hangen... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen