10 jaar

Echt, ik moest er zelf van verschieten, maar gisteren was het een beetje feest, denk ik. Ik werk sinds gisteren 10 jaar bij de overheid, twe...

Echt, ik moest er zelf van verschieten, maar gisteren was het een beetje feest, denk ik. Ik werk sinds gisteren 10 jaar bij de overheid, twee verschillende ondertussen, maar overheid is overheid, denk ik. Nadat ze mij bij die privéfirma gezegd hadden dat ik wel de beste kandidaat was maar ze het risico niet konden nemen. Ik zou niet lang genoeg blijven.

16 november 2000 was mijn eerste werkdag na de schoolbanken, als je mijn vakantiejob en de uitzendjob die er uit volgde niet meerekende. Mijn eerste echte job volgens het diploma waar ik voor gestudeerd had. Ik was één van de gelukkigen van mijn jaar, meteen de arbeidsmarkt op in het bruisende jaar 2000, iedereen die nog een jaar iets bij deed had niet de luxe om te kiezen uit verschillende jobs.

In de instelling waar ik terecht kwam was er een heel ritueel met nieuwkomers, je kon er sowieso maar op de eerste of de 15de beginnen. En de eerste week van de maand was er immersie, onderdompelen in de verschillende diensten, opleiding die later vaak nog van pas zou komen of gewoon gezichten leren kennen en een kliekje vormen met de nieuwelingen. Maar zo ontdekte ik meteen Koningsdag! Dus de 16de zat ik daar, snipverkouden met iets wat ook nog verdacht veel op koorts trok. Ik had serieus getwijfeld maar ik dacht dat het niet kon om me de eerste dag al ziek te melden. Dus met de nodige koortswerende middeltjes ging ik dat toch wel even doen, zeker? Het was ook donderdag en die eerste dag was vooral uitleg krijgen en paperassen in orde krijgen. Moest lukken.

Maar ergens halverwege de uitleg van de persoon van de vormingsdienst moest ik vechten tegen de vaak: geeuwen als ik niet zat te niezen of hoesten of mijn neus snuiten. Achteraf op een personeelsfeest wreef hij het er nog eens goed in: dat hij zich zorgen had gemaakt of het nu echt zo saai was. Ik zou het nu niet meer doen. Nee, bij de tweede werkgever in de overheid heb ik het straffer aangepakt, ik ben één dag komen werken en heb meteen twee weken verlof genomen, zelfs zonder dat ik een verlofkaart had. Bij de eerste werkgever kreeg ik die al meteen de eerste dag en werd me op het hart gedrukt om er goed voor te zorgen. Toch wel een voordeel van de overheid: meteen verlof en kunnen dromen over snipperdagen.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Wij hebben duidelijk iets gemeen: ook gisteren werkte ik precies tien jaar bij twee verschillend overheden. Alleen had ik daarvoor al 7 jaar als zelfstandige gewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk hé, achteruitkijken naar de tijd waarop je nog niet veel ervaring had. Volgend jaar werk ik 25 jaar in nachtdienst, kan ik "jubileren"...

    BeantwoordenVerwijderen