Van dingen afleren in 2 fasen

Ivan vertelde ergens op zijn blog, ik ben de exacte link vergeten noteren en heb geen zin om het op te zoeken, het is ook niet zo belangrij...

Ivan vertelde ergens op zijn blog, ik ben de exacte link vergeten noteren en heb geen zin om het op te zoeken, het is ook niet zo belangrijk. Enfin, hij vertelde dat hij ook dingen had moeten afleren die zijn ouders hem geleerd hadden en ik herken me daar perfect in. Als ik één ding heb moeten afleren, dan is het wel dat het geen kwaad kan om een nieuw recept eens te proberen en dat zo een mixer met een aantal attributen best wel handig kan zijn. Mijn ma liet zich ooit overhalen tot zo'n ding door een verkoper, maar eigenlijk gebruikt ze enkel een staafmixer. Dus staat de rest stof te vergaren in de keukenkast.

Zij bezorgde me wel een aantal exemplaren van Albert Heijn, boeken noemde ze het maar ze moest toegeven dat het "maar tijdschriften zijn". Al waren ze heel welgekomen, want ik heb wel een zwak voor AH. In de Italiaanse special van vorige zomer staat ook het recept voor een roompudding uit Piemonte en die wou ik toch eens proberen.

Nodig:
3 blaadjes gelatine (komt in pakjes van 12 stuks bijvoorbeeld van Dr. Oetker) Het ideale soort informatie om in de winkel op zoek te gaan als je het mij vraagt
500 ml slagroom
75g suiker
1 zakje vanillesuiker

en dan waren er nog ingrediënten voor een rood vruchtensausje maar dat laat ik er nu even van tussen.Week de gelatine 5 minuten in koud water. Breng in een steelpan de helft van de slagroom met 50g suiker aan de kook, los de suiker al roerend op en laat 4 minuten zachtjes doorkoken.

Knijp de gelatine uit (glibberig), neem de room van het vuur en los de gelatineblaadjes al roerend op in de hete room. Zet de pan in een bak met koud water en laat het roommengsel afkoelen, roer af en toe. Het mengsel moet dik-vloeibaar worden.

Klop de rest van de room met de vanillesuiker stijf met een mixer. Spatel het afgekoelde roommengsel er luchtig door. Schep de room in souflépotsjes (of in glaasjes in mijn geval) en laat de puddinkjes (euch?) afgedekt met vershoudfolie in de koelkast opstijven.Het resultaat mocht er best wel zijn, en al was het op geen tijd klaar, het was toch een beetje een gedoe. Om van de gelatine nog maar te zwijgen. Gelukkig leerde ik dankzij een cadeaugedane Evamagazine dat er ook zoiets als agar-agar bestaat, gewoon gemaakt van zeealgen, niks dierlijks. Ideaal om eens te testen toen vrijdag een part-time veggie en haar carnivoor op bezoek kwamen. Ik had het kookboek La vita é bella al een aantal keer vastgehad voor ik het uiteindelijk toch kocht. Een minpunt is alvast dat de bereidingstijd niet vermeld staat, maar los daarvan is het duidelijk opgesteld met foto's die je zin doen krijgen. Het voorgerecht werden auberginerolletjes (lekker!), het hoofdgerecht een pastasalade met antipasti (nog niet 100% overtuigd, misschien iets met de dressing) en wat vlees op de barbecue. Daarna volgde dan limoen-honing panna cotta.

Nodig voor 4 personen:
2 g agar-agar (gekocht in de bioshop, gewoon bij bakken)
2 el limoensap
400 ml slagroom
4 el honing
rasp van limoen

en als garnituur kwam er nog kiwi en pistachenootjes, maar de laatste was ik vergeten en voor de eerste wist ik niet meteen een plaats. Dus werden het enkel glaasjes pana cotta.

Los de agar-agar op in het limoensap. Verwarm de room, los de honing erin op en laat dit samen met de limoenrasp even trekken. Roer dan de agar-agar met de limoen erdoor en laat dit 30 seconden samen doorkoken. Vul de soufflébakjes (moet ik misschien toch eens aanschaffen), dek ze af met plasticfolie en laat ze in de koelkast een paar uur opstijven.

Je merkt het tweede recept is een stuk minder gedoe met mixers etc. Hm, misschien had mijn ma toch nog een punt? Het agar-agar (de?) haalde de part-time veggie over de streep, maar ook mijn carnivoor was overtuigd. Een van de vorige gelatinemengsels was minder goed gemengd geweest en brokjes gelatine zijn niet zo smakelijk, tenzij dat de bedoeling is. En de limoen gaf het dessert net dat beetje meer, en dan heb ik nog niet gezegd dat honing ook een stuk gezonder is dan suiker. Maar door de slagroom blijft het best wel een kalorierijk extraatje, maar een mens heeft natuurlijk ook calcium nodig.

Agar-agar is misschien ietsje duurder, maar bij ons komt geen gelatine meer binnen.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Van panna cotta lust ik ook wel pap, zeker met limoen-honing...

    BeantwoordenVerwijderen