Lijn 3

Ik lees op Apache dat het de laatste dagen voor de tentoonstelling over Lijn 3 zijn. De titel vat het goed samen : een trap. Ik had de uitz...

Ik lees op Apache dat het de laatste dagen voor de tentoonstelling over Lijn 3 zijn. De titel vat het goed samen: een trap. Ik had de uitzending van Terzake gezien en was net zo verontwaardigd als die andere Gentse bloggers. Maar oordeel nooit voor je het ook gezien hebt en we zijn gaan kijken, op een lazy sunday. De foto's zijn mooi, het is raar om te zien hoe miserie, en zeker zoveel miserie, weer mooi kan zijn. Maar ik voelde niet meteen echt veel erbij. Het is niet mijn beeld van de Brugse Poort. Maar ja, ik fiets door de Bevrijdingslaan, ken hier en daar wat mensen maar binnen in hun huis is het warm en zoals bij ons (denk ik). Ik was het meest aangegrepen door de documentaire. Neem daar echt je tijd voor om te kijken.

De trap kwam van Philip Claus, over hoe de twee mannelijke drugverslaafden niet meer te redden zijn. Hoezo? Waar haalt hij het recht vandaan? Hij loopt daar zo efkes met zijn fototoestel rond en veroordeelt hen maar meteen? Ja, het is kort door de bocht van mijn kant. En hij zal er vast meer over weten en hij heeft ze ook in het echt gezien en niet enkel in een film. Maar toch, kan ik het niet over mijn hart krijgen om mensen af te schrijven. Naiëf, waarschijnlijk.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Ik heb de tentoonstelling & bijhorende documentaire ook bekeken, en ik vond niet echt dat Claus zomaar die drugsverslaafden 'afschreef'. Hij had toch verschillende dagen met die mannen doorgebracht en die uitspraak leek mij gedaan met spijt in het hart. En soms kun je ook niet anders dan vaststellen dat mensen hun leven vergooien aan de één of andere verslaving, toch? (Wat ook de omstandigheden mogen zijn die tot die verslaving geleid hebben, maar dat is dan weer een ander debat, denk ik).

    Jarenlang drugs gebruiken tekent een mens: lichamelijk, psychisch, sociaal. Op een bepaald punt wordt het wel erg moeilijk om die mensen nog een plaats te geven in de maatschappij. (Zo heb ik de uitspraak van Claus geïnterpreteerd, ik zag er eigenlijk geen 'veroordeling' in).

    BeantwoordenVerwijderen