NMBS

NMBS past haar uurroosters aan, voor Gent naar Brussel krijg ik dit als resultaat. En nu vraag ik me af waarom dat traject niet altijd even...

NMBS past haar uurroosters aan, voor Gent naar Brussel krijg ik dit als resultaat.

En nu vraag ik me af waarom dat traject niet altijd even lang duurt?

En ja, ik weet dat 40 minuten eigenlijk een onderschatting is. In de praktijk onrealistisch in de spits.

You Might Also Like

3 reacties

 1. Volgens mij: die treinen die elk uur rijden (ic en ir), die hebben geen variabele tijd (voorziene tijd is gemiddelde en dus tijdens spits komt de trein een minuutje te laat en buiten spits staat hij er al een minuut, bijvoorbeeld) en dan de P-treinen (piekuur), die hebben wel een variabele tijd want dat wordt berekend op basis van tijdstip (hoe pieker de piek, hoe langer) en vaak hebben die P-treinen ook meer haltes dan de ic- en ir-treinen. Nee?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het probleem is vooral de drukte in de Noord-Zuidverbinding aka het drukst bereden stuk spoorweg ter wereld. Daar moet je dan soms een minuutje (of twee, of meer) langer staan wachten in Brussel-Zuid omdat er een andere extra P-trein (of IC) moet vertrekken richting Noord. Die Noord-Zuid-verbinding is gewoon een flessenhals, en hoe drukker het daar is (tijdens de spits dus) hoe langer je moet wachten eer je erdoor geraakt.

  Komt nog de variatie erbij te wijten aan het feit dat IC-treinen voorrang hebben op L-treinen ed.

  De P-treinen hebben niet noodzakelijk meer haltes (toch zeker niet die tussen Gent en Brussel, dacht ik) maar zijn gewoon extra piektreinen die het reguliere aanbod versterken op de drukke momenten. De treinen die overal stoppen, zijn de L-treinen aka lokale treinen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie zijn grappig, ik vraag me dat al lang niet meer af. Na bijna tien jaar pendelen ben ik blij dat ik nog altijd met een even gerust hart als vroeger het station binnen kom, of het nu in Gent of Brussel is. Ik loop niet voor mijn trein en ik let niet op de klok (enkel in het weekend omdat die p-treinen dan vaak wel meer haltes hebben, ook buiten de spits). De noord-zuid is een ramp, onmogelijk om daar de tijd te schatten en ik maak me al zeker niet druk als we Brussel rond rijden

  BeantwoordenVerwijderen